Европа

Брюксел уеднаквява законите срещу корупция в целия ЕС

Брюксел уеднаквява законите срещу корупция в целия ЕС

Image_14375156_40_0

 

 

 

ЕС иска да направи законите за борба с корупцията еднакви за всички държави членки, съобщи Би Би Си. Това е част от мащабна инициатива за борба с подкупите, злоупотребата с власт и незаконното забогатяване. Към момента единствено рушветът е корупционно престъпление, което е криминализирано на ниво ЕС.

 

 

С уеднаквяването ще се улесни сътрудничеството между полицията при международни случаи. Това е ключово, тъй като големите престъпни групи често работят в няколко държави едновременно.

Не всички държави в ЕС водят като престъпление всеки вид корупция. Освен това страните се разминават и спрямо продължителността на присъдите. “Наистина е крайно време да приложим по-общ подход на ЕС, когато става въпрос за борба с корупцията”, заяви комисарят на ЕС по вътрешните работи Илва Йохансон. Според нея различните определения за корупционни престъпления пречат на органите на реда да работят съвместно.

 

 

Държавите от ЕС ще трябва да работят заедно срещу корупцията, като ще има нова антикорупционна мрежа за блока. Законът ще се насочи и към непрозрачните процедури за отнемане на имунитет на някои лица при преследване от закона.

 

 

“Убийствата по нашите улици са тясно свързани с корупцията”, каза още Йохансон, визирайки убийството на двама разследващи журналисти – в Малта и Словакия, както и загиналото 12-годишно момиче в Белгия, станало жертва на престрелка между наркогрупи.

ЕС смята, че дори Унгария на Орбан ще се съгласи с новия закон. Съюзът планира и да санкционира чужденци, подобно на САЩ, Канада и Великобритания. Техните законодателства спрямо корупцията бяха вдъхновени от смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски. Той разкри огромна данъчна измама от руски служители и беше хвърлен в известен руски център за предварително задържане през 2009 г., където намери гибелта си.

 

 

През 2020 г. ЕС направи възможно налагането на санкции на чужди граждани за нарушаване на правата на човека, но не и за корупция.

 

24 часа

Европа

More in Европа

фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024