ОБЩЕСТВО

Режат тока на хотели в Слънчев бряг, а държавата иска пари от хората, приютили украинците

Режат тока на хотели в Слънчев бряг, а държавата иска пари от хората, приютили украинците

168629169029824

 

 

Има хотели в Слънчев бряг, на които вчера е спрян тока. Това каза пред БНТ регионалният директор на Българската асоциация за туризъм Елена Андонова. Тя потвърди, че сред хотелиерите зрее недоволство.

 

 

„Средствата се забавиха повече от половин  година. Имаме колеги, които и сега не присъстват в списъците за плащане, има и такива като мен с непълна сума за тези месеци“, сподели Андонова.

 

 

„Искам да обърна внимание на неяснотата по отношение на удължаването на програмата за украинските бежанци. В момента срокът й на действие е до 30 юни. От 1 юли нито аз, нито моите колеги, нито бежанците знаят какво ще последва. Ние молим програмата да бъде удължена, тъй като в разгара на активния сезон ние като хотелиери няма как да освободим базите, да ги ремонтираме и да настаним туристи. Затова вече е късно“, добави тя.

„Бежанците също са притеснени заради обстановката в Украйна през последните две седмици. Те са изключително разтревожени за това какво ще се случи с тях на 1 юли. Молим са се разгледа удължаване на програмата и час по-скоро това да ни бъде съобщено, за да може всички да се успокоим!“, призова хотелиерът.

 

 

Оказва се, че десетки нейни хотелиери ще трябва да върнат средства заради установени нарушения по програмата за настаняване на украински бежанци, но те твърдят, че са изрядни и настояват мярката да бъде продължена, каза пък кореспондентът на националната телевизия Давид Сукнаров.

 

 

 

След решение на Министерския съвет до 10 дни на хотелиерите трябва да бъдат изплатени близо 18 млн. лева, които се забавиха.

 

 


Цанко Гамов сподели, че е изряден, но вместо да взема пари, трябва да връща на държавата

Цанко Гамов е един от хотелиерите, които вместо да вземат, трябва да връщат пари на държавата.

 

 

„Не мога да ви кажа защо така се получава. Имам да вземам 60% неполучени суми от миналата година, не ми е платено изхранването, а сега се оказва, че трябва да връщам. Имах очаквания. От началото на тази година не сме вземали нищо“, споделя той.

 

 

„В един момент идват едни списъци, които виждам, че са от 2 февруари. Там пише, че трябва да върна много голяма част от сумите, които съм взел миналата година, с които вече съм се разплатил за електроенергия, наеми, платил съм си абсолютно всичко, хората при нас са регистрирани с паспорти, зелени карти, всичко е стриктно“, заяви хотелиерът.

 

 

 

От министерството казаха, че ще ни изпратят на всеки от нас писмен отговор, добавя той.

„Теглим кредити, имаме да връщаме пари за храна. През тези шест месеца не сме взели никакви средства“, каза пък колежката му Деси Николчева.

 

 

 

Ирина от Днепър, която е настанена в хотел в Слънчев бряг с 11-годишната си дъщеря, сподели пред БНТ, че е в безизходица.

„Не знаем какво да правим, но няма как да се върнем в домовете си, защото там е много опасно. Повечето от къщите са разрушени“, каза още тя.

 

Флагман

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1719320360-sistemen-bufer-6

Пак жестока касапница на пътя: Млад полицай е загинал в мелето, почернило Варна. Детенцето му е в реанимация / СНИМКИ

юни 25, 2024
960x540

Посланикът на САЩ: Москва разбра, че България вече не е лесна мишена – благодарение на нашето сътрудничество

юни 25, 2024
big_big_big_big_d32f5b4e71fa344583be0931e8914043-27aed9c

БСП след срещата с президента: Ще говорим с всички, ако се стигне до трети мандат

юни 25, 2024
snajperisti-bankya

Радев разпорежда проверка дали снайперисти пазят къщата на Борисов в Банкя

юни 24, 2024
big_naxos-8021321_1920111

Мила Роберт, която стъпка българското знаме на прайда в София: Извинявам се, искам да върна времето назад

юни 24, 2024
Image_18257572_40_0

Атанас Атанасов попита Румен Радев защо има снайперисти около къщата на Бойко Борисов

юни 24, 2024