СВЯТ

Руски сили нанесоха масирани удари по украинските пристанища

Руски сили нанесоха масирани удари по украинските пристанища

удари - русия

 

 

Ден, след като Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, нейните сили нанесоха удари по украинските пристанища. Москва нарече атаките с ракети и дронове „отмъщение“ за взривовете и операция „Възмездие“, които нанесоха щети върху Керченския мост. 

 

 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков потвърди, че ракетните обстрели на пристанищната инфраструктура в Одеса през нощта на 18 юли са били „ответни удари“ за нападението срещу Кримския мост. На въпрос на РИА Новости дали нощните обстрели са били „ответни удари“, говорителят отговори утвърдително.

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски призова сделката за зърно да продължи без участието на Русия, на практика търсейки подкрепата на Турция, след като Реджеп Ердоган заяви, че Москва може да бъде убедена да възстанови сделката. А министрите на външните работи на Турция и Русия са разговаряли по темата по телефона.

 

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира с предупреждението, че опитът за износ на зърно от Украйна без руски гаранции за сигурност би носил рискове. Всеки опит за възобновяване на украинските доставки на зърно без участието на Русия вероятно ще зависи от съгласието на застрахователните компании да предоставят покритие. Ако украинското зърно отново бъде блокирано от пазара, цените могат да се повишат по целия свят, като ударят най-силно най-бедните страни.

 

 

 

Русия описа вълната си от ракетни удари и атаки с дронове срещу украински черноморски пристанища тази нощ като отмъщение. Падащи отломки и взривни вълни са повредили няколко жилищни сгради и пристанищна инфраструктура в Одеса, съобщи Южното оперативно военно командване на Украйна. Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили шест ракети „Калибър“ и 31 от 36 изстреляни дрона. Москва от своя страна заяви, че е осуетила украинска атака с дронове в Крим, като няма пострадали и щети.

 

 

Източник: БНР

СВЯТ

More in СВЯТ

ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024