Русия

Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин

Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин

 

169314673591879

 

 

Само 8% от руснаците вярват, че Владимир Путин е отговорен за смъртта на лидера на наемническата групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин според проучване, направено девет часа след самолетната катастрофа, при която той загина.

Онлайн проучването на Open Minds Institute, международен мозъчен тръст, за The Sunday Times показа, че само 2% от поддръжниците на режима смятат Путин за виновна страна. Вината за Путин нарасна до 21% сред руснаците, които организацията класифицира като „умерени“ и 50% сред „либералите“.

Най-голям брой респонденти, 28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана, докато 28,3 на сто обвиняват технически проблеми или пилотска грешка, предава dnes.bg.

„Два процента от поддръжниците на режима, които обвиняват Путин за смъртта на Пригожин, изглеждат като много малък брой. Мисля, че те не смеят да си представят, че Путин би направил това, защото ще разруши напълно тяхната представа за реалността“, казва Святослав Гниздовски, украинският главен изпълнителен директор на мозъчния тръст, основан в началото през март миналата година за изследване на общественото мнение в Русия, пред The Times.

 

 

Постигането на точни резултати от анкетите в авторитарните държави е трудно. Не може да се изключи пристрастие в полза на режима поради страх от последствия. Въпреки това се смята, че анонимни онлайн въпросници като този имат по-малко пристрастия от анкети, направени лично или по телефона.

Open Minds Institute избира въпроси, които питат какво чувстват другите, което може да позволи на респондентите в Русия по-честно да споделят собствените си чувства относно общественото настроение.

 

 

Въпреки че само 13,6 процента от анкетираните смятат, че вероятно ще има нов бунт на Вагнер, почти една четвърт вярват, че повечето руснаци биха го подкрепили.

70% от анкетираните също са съгласни до известна степен с твърдението, че Пригожин е бил несправедливо убит герой от „Специалната военна операция“ в Украйна.

 

 

 

„По отношение на въздействието върху руското общество виждаме това вероятно очакване за втори преврат и чувства на безпокойство, напрежение и тъга във връзка със смъртта му. Междувременно елитът вижда, че Русия се е превърнала в мафиотска държава, където конфликтите се разрешават по този извънсъдебен начин: това е всъщност публична екзекуция“, казва Гниздовски. „Можете да го сравните с „Нощта на дългите ножове“ от 1934 г. в нацистка Германия или чистките на Сталин. Войските на „Вагнер“ се надяваха, че Пригожин може да има живот в изгнание като този на Троцки, но докато на Сталин му бяха нужни 11 години, за да убие Троцки, на Путин му бяха нужни само два месеца, за да унищожи Пригожин.“

Русия

More in Русия

1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024