Русия

Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин

Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин

 

169314673591879

 

 

Само 8% от руснаците вярват, че Владимир Путин е отговорен за смъртта на лидера на наемническата групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин според проучване, направено девет часа след самолетната катастрофа, при която той загина.

Онлайн проучването на Open Minds Institute, международен мозъчен тръст, за The Sunday Times показа, че само 2% от поддръжниците на режима смятат Путин за виновна страна. Вината за Путин нарасна до 21% сред руснаците, които организацията класифицира като „умерени“ и 50% сред „либералите“.

Най-голям брой респонденти, 28,4 на сто, смятат, че катастрофата е била инсценирана, докато 28,3 на сто обвиняват технически проблеми или пилотска грешка, предава dnes.bg.

„Два процента от поддръжниците на режима, които обвиняват Путин за смъртта на Пригожин, изглеждат като много малък брой. Мисля, че те не смеят да си представят, че Путин би направил това, защото ще разруши напълно тяхната представа за реалността“, казва Святослав Гниздовски, украинският главен изпълнителен директор на мозъчния тръст, основан в началото през март миналата година за изследване на общественото мнение в Русия, пред The Times.

 

 

Постигането на точни резултати от анкетите в авторитарните държави е трудно. Не може да се изключи пристрастие в полза на режима поради страх от последствия. Въпреки това се смята, че анонимни онлайн въпросници като този имат по-малко пристрастия от анкети, направени лично или по телефона.

Open Minds Institute избира въпроси, които питат какво чувстват другите, което може да позволи на респондентите в Русия по-честно да споделят собствените си чувства относно общественото настроение.

 

 

Въпреки че само 13,6 процента от анкетираните смятат, че вероятно ще има нов бунт на Вагнер, почти една четвърт вярват, че повечето руснаци биха го подкрепили.

70% от анкетираните също са съгласни до известна степен с твърдението, че Пригожин е бил несправедливо убит герой от „Специалната военна операция“ в Украйна.

 

 

 

„По отношение на въздействието върху руското общество виждаме това вероятно очакване за втори преврат и чувства на безпокойство, напрежение и тъга във връзка със смъртта му. Междувременно елитът вижда, че Русия се е превърнала в мафиотска държава, където конфликтите се разрешават по този извънсъдебен начин: това е всъщност публична екзекуция“, казва Гниздовски. „Можете да го сравните с „Нощта на дългите ножове“ от 1934 г. в нацистка Германия или чистките на Сталин. Войските на „Вагнер“ се надяваха, че Пригожин може да има живот в изгнание като този на Троцки, но докато на Сталин му бяха нужни 11 години, за да убие Троцки, на Путин му бяха нужни само два месеца, за да унищожи Пригожин.“

Русия

More in Русия

169452803394381

Ким Чен-ун пристигна в Русия с бронирания си влак, вижте как го посрещнаха… СНИМКИ/ВИДЕО

септември 12, 2023
Edna-krasiva-legenda-si-otide--Sazdatelite-na-Challenger-2-raztrabiha-na-tseliya-svyat--che-sled-modernizatsiyata-toy-e-stanal-nerazrushim_1693922561

Русия първа в света унищожи танк Challenger 2 – Киев хвърля в бой основните резерви

септември 6, 2023
phpmznq6e_559x345

Путин непреклонен: Връщаме се към зърнената сделка, когато бъдат изпълнени задълженията към Русия по нея

септември 4, 2023
сармат - 1

Русия активира 208-тонен RS-28, способен да унищожи Франция или Тексас

септември 3, 2023
МОСКВА1484393883-image-5994884-126

NYT: От Кремъл посочиха следващия президент на Русия

август 6, 2023
1010x570

Русия върна „опасната зона“ в Черно море и обяви условия за връщане към зърнената сделка

юли 17, 2023