Политика

Макрон притеснен: Какво ще правим, ако преврат като в Нигер се случи в България или Румъния? ВИДЕО

Макрон притеснен: Какво ще правим, ако преврат като в Нигер се случи в България или Румъния? ВИДЕО

big_Screenshot_23_

 

 

 

Стопкадър You tube, LeHuffPost, Галя Дачкова, „Гласове“

 

Еманюел Макрон привлече вниманието върху себе си с това, което каза за България и Румъния.

 

 

Френският президент сравни България и Румъния с Нигер по време на днешната си реч в Париж на годишната конференция на френските посланици. Отговаряйки на критиките, че Париж твърде много се ангажира с подкрепата си за сваления президент на африканската държава, Еманюел Макрон риторично попита какво ще направи Западът, ако такъв държавен преврат бъде извършен в България или Румъния.

 

 

“Това е държавен преврат срещу демократично избран президент, който произлиза от малцинствена етническа група, който проведе смели реформи – икономически, политически, на всички нива в родината си – които избистрят почти всички области и който е ангажиран с целия международен дневен ред – който е нашият международен ред и на ООН, и който е взет за заложник в президентския дворец от превратаджиите от един месец насам.

 

 

Казаха, че Франция е прекалено много ангажирана в подкрепа на президента Базум. Имам предвид вестниците, чета понякога коментарите на другите столици. Но какво щяхме да правим, ако в България или Румъния се случи такъв преврат? Биха казали, че не трябва да се ангажираме твърде много… не е нужно да сме екстремисти, не сме си у дома.

 

 

Това ли искат да направим другите столици? И искат да кажем, че демокрацията е добра идея за Африка и нямаме двоен стандарт? Това е неприемливо. Имаме почтен човек, смел, демократично избран! Смел, защото за първи път в такава ситуация той не подаде оставка с риск за живота си и своето семейство и ни обясняват, че правилната политика днес е да го изоставим, защото това стана мода!…

 

 

И от Вашингтон, минавайки през другите европейски столици, чух гласове, прочетох във вестниците: „Не прекалявайте, става опасно!“. Не, трябва да бъдем ясни, последователни! Последователни! Иначе кой ще ни послуша?!“, патетично попита Еманюел Макрон.

 

 

 

Гласове

Политика

More in Политика

пво-1

НАТО тества противовъздушните отбрани над България и Румъния

юни 6, 2024
клаудия

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024