СВЯТ

Многохилядни митинги в Нигер в подкрепа на преврата и срещу колониализма, гонят френския посланик

Многохилядни митинги в Нигер в подкрепа на преврата и срещу колониализма, гонят френския посланик

 

нигер

 

 

Многохилядни митинги се провеждат в подкрепа на поелия властта в Нигер „Национален съвет за защита на Отечеството“, съставен от висши военни, съобщават редица Телеграм-канали.

 

На кадрите се виждат демонстранти, които скандират антифренски лозунги, някои размахмат флаговете на Нигер и Русия.

 
Междувременно се разбра, че френският посланик в Нигер остава без дипломатически имунитет, съобщи телевизия Sky News Arabia. Според тв канала на полицията е заповядано да предприеме необходимите мерки за отпращането на ръководителя на дипломатическата мисия от страната.

 

 
По-рано бе съобщено, че новата власт къса всички споразумения, сключени между Нигер и Франция в областта на сигурността и отбраната.

 
Военните, които взеха властта в Нигер през нощта на 27 юли, ясно демонстрират желанието си за тотално оттегляне на Франция от страната им.

 
Недалеч от френската военна база в Ниамей миналата събота и неделя се проведоха масови митинги, в които участваха генералите от нигерската армия. Протестиращите скандираха лозунги в подкрепа на новите власти в страната и срещу френския и западния колониализъм.

 
В миналото Нигер беше колония на Франция и получи независимост през 1960 г. Доскоро на власт бяха профренски правителства, което превърна страната в една от последните крепости на френското влияние в Африка.

 
За Франция Нигер е от особена важност, тъй като е един от основните доставчици на уран – между 30% и 40% от урана, консумиран от Франция, идва от Нигер.
 

Досие

 
Нигер е бивша френска колония, част от Френска Западна Африка от 1922 г..
 

Получава независимостта си през 1960 г. През декември същата година Народното събрание избира официално Диори за президент. Управлението му се характеризира със запазването на местните племенни структури, както и добрите отношения с Франция. Въпреки това администрацията му е силно корумпирана и правителството не успява да се справи с глада и сушата в началото на 1970-те. Това предизвиква вълна от недоволство, която обаче правителството игнорира.

 
Междувременно отношенията между Нигер и Франция се влошават след посещението на Жорж Помпиду, който остава разочарован от организацията при добива на уран – суровина, изключително важна за френската енергетика и армия. Заедно с това нараства и етническото напрежение, понеже в кабинета на Диори не е имало представители от народите хауса и фула, които съставят 40% от населението на страната. Въпреки това президентът се задържа на власт и дори увеличава правомощията си, поемайки контрол над външното министерство и министерството на отбраната.

 
На 15 април 1974 г. началникът на щаба на нигерската армия подполковник Сейни Кунче извършва военен преврат и сваля Диори от власт. Той установява военна хунта, разпуска парламента, суспендира конституцията и освобождава всички политически затворници, арестувани по време на предишния режим. Хунтата ограничава правата на гражданите и свободата на словото, но постига икономически напредък. Кунче умира през 1987 и е заменен от полковник Али Саибу, който управлява до 1993 година. Тогава се провеждат и първите демократични избори.

 
Страната обаче остава неспокойна – туарегите организират въоръжена съпротива срещу централната власт, докато новите институциите на президента и премиера не могат да постигнат политическа хармония и отношенията между тях са замразени. Туарегският бунт приключва с мирно споразумение през 1995 година, но кризата в правителството не е решена. Като цяло 1990-те години са белязани от размирици, вътрешнополитическа нестабилност, многобройни опити за изработване на демократична конституция и два преврата.

 
След 2000 година конфликтът с туарегите се разгаря отново и добивът на уран бива прекъсван на места. През 2004 година се провеждат местни и президентски избори. За президент е избран Танджа Мамаду, но към края на втория си мандат той изразява желание да промени конституцията и да се кандидатира за трети път.
 

 

Заради тези си действия Мамаду е свален от власт от военните, които впоследствие организират референдум за конституция и свикват нови избори на 31 януари 2011. Махамаду Исуфу, дългогодишен опозиционен водач от Нигерска партия за демокрация и социализъм е избран за президент на втори тур.

 

 
През февруари 2021 г за президент е избран Мохамед Базум – приемник на Исуфу начело на партията и държавата.
 

 

През нощта на 26 срещу 27 юли 2023 година е извършен държавен преврат от армията и е обявено създаването на „Национален съвет за защита на Отечеството“, съставен от висши военни. Военната хунта обвинява президента Базум в дъжавна измяна и подриване на вътрешната и международната сигурност на страната.

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

арестовиич

Арестович: Краят наближава. Украйна се оказа провален проект / ВИДЕО

май 19, 2024
55632e3e0955d52771066d899e7a7bb3-406719817

Официално! Хеликоптерът, с който е пътувал иранският президент Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“

май 19, 2024
GNxsrS1WAAAQwag_5143859488656504037_big

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

май 18, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024