Бедствия

Пожарът в Сакар се разраства, запали се и гора край Средец. Бедствено положение в Свиленградско

Пожарът в Сакар се разраства, запали се и гора край Средец. Бедствено положение в Свиленградско

пожар

 

 

Пожарът край свиленградските села Младиново и Пъстрогор се разраства на фронт от 15 километра и площ от 10 хиляди декара. Вероятната причина за подпалването е почистване на селскостопански терен. Голям горски пожар е възникнал и до село Кубадин, община Средец, Бургаско.

 

 

Огънят край Миладиново и Пъстрогор се разпространява на голям фронт и ситуацията е критична, каза областният управител на Хасково Гинка Райчева.

 

 

Бедствено положение е обявено от днес в община Свиленград.

 

 

„Към 7.30 часа тази сутрин има обхванати 10 хиляди декара смесени гори, треви и храсти с 15 километрова граница. Двойно увеличена от вчерашния ден. Наистина е тежко положението там. Девет екипа на пожарната работят, две тежки машини. Очакваме всеки момент да пристигнат още четири екипа и се надяваме до обяд да се поограничи действието на пожара, защото след обяд се очаква отново вятър“, обясни Райчева.

 

 

За днес остава в сила предупреждението за опасност от пожари. Областният управител ще издаде заповед да се забрани селскостопанска дейност след 11 часа.

 

Военнослужещи от 24-та авиобаза Крумово с вертолет AS 532 AL Cougar се включват в гасенето на разраснал се сложен горски пожар, възникнал в землището на село Кубадин, съобщиха днес от Министерството на отбраната.

 

 

Вертолетът е излетял в 08.57 часа от авиобаза Крумово, за да се включи в помощ на огнеборците за потушаването на пожара чрез обливане на засегнатия район с вода, посредством системите за пожарогасене „bambi bucket”.

 

 

Военнослужещи от военно формирование 32 890 – Бургас от състава на Военноморските сили са потеглили от военноморската база в 08.40 часа към мястото на пожара за оказване на помощ. Модулът е в състав от 11 военнослужещи.

 

 

Вчера бе овладян друг голям пожар в Сакар планина – в село Овчарово, до Харманли. Огънят там е пламнал от центъра на селото и е изпепелил къща, селскостопанска постройка, гараж и е премина през няколко двора. Няма пострадали хора.

 

Оф нюз

Бедствия

More in Бедствия

ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023
imiddle_112105

Трагедия без край: Двама от загиналите в наводнението в Царево са мъж и жена, търсят други трима

септември 5, 2023
трима-вода

Лоша новина: Трима души са отнесени от потопа в Царево? Язовирите преливат

септември 5, 2023
bedstveno-polozhenie-tsarevo-evakuirat-477

Кошмарни новини за водния апокалипсис по Черноморието, срути се мост, има блокирани деца / СНИМКИ

септември 5, 2023
бели лом

Десетки отровени щъркели, след като пили от Бели Лом. Водата е бяла, мирише и люти на очите

август 22, 2023
big_hailstones-g4f849da8c_1920

Брутална градушка се изсипа над част от АМ „Тракия“, земята побеля и над други части от страната

април 24, 2023