САЩ

Дойче веле: Никой не може да спре Тръмп. Подкрепата му расте с всяко следващо обвинение

Дойче веле: Никой не може да спре Тръмп. Подкрепата му расте с всяко следващо обвинение

Доналд-Тръмп-scaled

 

 

 

Въпреки сериозните си проблеми с правосъдието, Тръмп продължава своята кампания за номинацията на Републиканската партия на президентските избори догодина. И води убедително.

 

Непобедим ли е бившият президент?

 

Бившият американски президент Доналд Тръмп получи още едно обвинение във федералния съд на САЩ. Този път за опит за осуетяване на изборния резултат от президентския вот през 2020 година.

 

Въпреки сериозните си проблеми с правосъдието обаче, Тръмп продължава своята кампания за номинацията на Републиканската партия на президентските избори догодина. И води убедително в проучванията.

Тръмп е с над 50% одобрение сред републиканците

 

Тръмп се отнася особено арогантно към своите съперници. В собствената си социална мрежа Truth Social той написа, че чака да ги види на дебат, за да прецени кого може да покани за вицепрезидент. Арогантността му обаче е примесена и с една неотменима истина, пише сайтът t-online.

 

Според проучвания Тръмп е най-предпочитаният избор за номинацията за президент сред републиканците. А на национално ниво одобрението за него е близо до това за президента Байдън .

 

За да демонстрира превъзходството си в социологическите проучвания Тръмп дори публикува изследване на ежедневника „Ню Йорк Таймс“, който преди обичаше да нарича „лъжливата преса“. Според него одобрението за Тръмп сред републиканците е 54%, докато на второ място остава губернаторът на Флорида Рон ДеСантис с едва 17 на сто подкрепа. Майк Пенс, Ники Хейли и останалите кандидати за републиканската номинация отчитат незначителна подкрепа, отбелязва t-online.

 

Дори най-сериозният съперник на Тръмп за номинацията – Рон ДеСантис, не се справя достатъчно добре. По всичко личи, че стратегията му е погрешна. Опитите Тръмп да бъде представен като близък до ЛТБТИ-общността се провалиха, а ДеСантис беше принуден да уволни една трета от работещите за кампанията му.

 

Ако Тръмп успее да си спечели номинацията в предварителните избори, той ще се приближи отново до Белия дом. Всяка грешка на Байдън сега е плюс за Тръмп, пише коресподентът на t-online във Вашингтон Бастиан Браунс.

 

Съдебните проблеми на Тръмп са много

 

Въпреки че Тръмп отново успява да спечели доверието на избирателите, той е изправен пред доста сериозни проблеми със съда.

 

Първо, беше признат за виновен в граждански процес по обвинения за сексуално посегателство. В момента в Ню Йорк се води дело срещу него за подкуп. А във федерален съд на САЩ той е обвинен за нерегламентирано ползване на секретни държавни документи и за призоваване към насилие преди щурма на Капитолия от 2021. Сега ще бъде изправен пред съда и още поне едно дело – в щата Джорджия за опит за манипулация на изборния процес.

 

По всичко личи обаче, че подкрепата към Тръмп всъщност се увеличава с всяко следващо обвинение, пише t-online.

 

Според наратива, който бившият президент и поддръжниците му разпространяват, Джо Байдън и демократите се опитват всячески да спрат Тръмп да се кандидатира отново. Избирателите му явно вярват на тази теория.

 

Тръмп или не?

 

Близо четвърт от републиканците не подкрепят Тръмп. Голяма част от тези хора обаче не искат да гласуват и за Рон ДеСантис. Защото докато някои са съгласни с крайнодесните позиции на ДеСантис, други предпочитат по-умерен кандидат.

 

Републиканците са изправени пред един-единствен въпрос: подкрепа за Тръмп или не? Демонстриране на открито недоволство срещу него в партията му, с малки изключения, в момента няма. Опонентите му избягват да споменават бившия президент изобщо, опитвайки се да убедят част от неговите привърженици, че те са по-добрият вариант за следващ президент на САЩ.

 

„Вторият мандат може да се окаже още по-екстремен“

 

В някои консервативни кръгове вече се разпространява и „план“ за следващ мандат на Доналд Тръмп, пише АРД. Наричан „Проект 2025“, планът предвижда да се „мобилизира цяла армия от лоялни, подготвени и политически въоръжени консерватори, които да се борят с дълбоката държава“, обяснява лидерът на проекта Пол Данс.

 

Много е вероятно Байдън и Тръмп отново да се изправят един срещу друг.

 

Основна идея на поддръжниците на „Проект 2025” е връщането на страната към зависимостта от природния газ и петрола, зачерквайки опитите на администрацията на Байдън да работи за опазване на околната среда. Обсъжда се и излизане от НАТО – нещо, което Тръмп заплашваше да направи по време на първия си мандат.

 

Анализатори се притесняват, че потенциален втори мандат на Тръмп би бил дори „по-екстремен” от предходния. „В Съединените щати има играчи, които могат да поставят всеки президент на мястото му, като се започне от Конгреса.

 

Но ако на поста се върне някой като Тръмп, който на всяка цена иска да разгърне властта си, особено по международни въпроси като изменението на климата и НАТО, тогава вторият мандат може да се окаже още по-екстремен“, казва пред АРД политологът Ханс Ноел от Джорджтаунския университет.

 

Дойче веле

САЩ

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024