Политика

Разкритие: Алексей Петров тайно пратил записа на разговора между Борисов и Танов за Мишо Бирата

Разкритие: Алексей Петров тайно пратил записа на разговора между Борисов и Танов за Мишо Бирата

 

 

Алексей Петров изпратил на Явор Дачков през 2011 г. записа на разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов, който предизвика скандала „Мишо Бирата“.

 

 

 

 

Това признава Кристина Патрашкова, която тогава издаваше в. „Галерия“, спонсориран от Алексей Петров, във Филтърнюз.бг. Тя разказва, че записа получил Явор Дачков анонимно, а по-късно разбрали, че източникът е Алексей Петров.

 

 

Таен запис на телефонен разговор, за който се твърди, че е между Бойко Борисов и Ваньо Танов, разпространи тогава Явор Дачков, който работеше във вестника.

 

Той му бил предоставен от тайнствен човек на улицата, каза журналистът на специална пресконференция в БТА.

 

 

В записа се чува как мъжки глас, който определено прилича на премиерския, казва: “Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.”

 

 

 

По-нататък става ясно, че гласът, който се разпознава като Бойко Борисов, е поел ангажимент „да не закача“ Михаил Михов, собственика на фабриката за бира “Леденика”.

 

 

Другият глас, в който се разпознава Ваньо Танов, казва, че има проверка по сигнал на граждани, че фабриката, която е била с отнет лиценз за 2 месеца, работи през нощта.

 

От разговорите се разбира, че по сигнал на гражданин проверката е заради бутилиране в момент, в който пивоварната е с отнет лиценз.

 

 

„Там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам“, съветва Борисов шефа на митниците.

 

 

Премиерът Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че публикуваният запис е монтаж и че източникът е Алексей Петров. (Изявлението на Борисов четете тук)

 

 

Това той направи, след като лидерът на БСП Сергей Станишев му поиска оставката заради този скандал.

 

 

Тези хора действат целенасочено, планирано, с много ясен мозъчен тръст, с говорители, със събрана информация, с много пари и с много техника, обясни премиерът на Станишев.

Първо той обяви, че ще коментира, като излязат резултатите от проверката на прокуратурата дали записът е истински. После обаче каза, че е убеден, че са манипулирани разговори. Те си служат с много истини и между тях, като сложиш някакви думи, коренно се променя съдържанието, обясни Борисов.

 

 

Борисов разказа, че след 22 ч в четвъртък му се обадил Явор Дачков и “10 минути ме въртя – колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков, как на мен щели да ми еди-какво си майката, какво щели да ме правят”. Чувам, аз все пак малко разбирам от това нещо, може би не им стигаха някои реплики, предположи той.

 

 

“Винаги съм казвал, че Алексей Петров е човек с много качества. Не случайно Станишев го е ползвал 4 г. В тези неща той е много, много силен. Много по-силен от нас, отколкото си мислите”, обърна се Борисов към соцлидера. И допълни, че не е зависим от никого към днешна дата, а в момента, в който усети, че е зависим от някого, сам ще си отиде.

 

 

Борисов разказа още, че “преди време ми се обади президентът, че митниците натискат по неправомерен начин председателя на Федерацията по баскетбол”, който бил въпросният Мишо Бирата.

 

 

 

Ето въпросния разговор:

Б. Б.: Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

В.Т.: Да?

 

 

Б. Б.: В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

В. Т.: Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: „Аз карам влака, да дойде при мене.“

Б. Б.: Да.

 

 

В. Т.: И аз го изпратих и повечее.. Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: „Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата.“ … го извика и аз не знам те какво са се разбирали.

Б. Б.: Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

 

 

В. Т.: Аз звъних на министъра и му казвам: „Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: „Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там, и това е“. И аз сега не знам какво да им кажа….

Б. Б.: Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…

 

 

 

В. Т.: Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…

Б. Б.: Не, бе. Аз го виках и му казах, и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В. Т.: Ами то е станало по обаждане.

 

 

Б. Б.: Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме.

В. Т.:… защото, ако ги заведа, той няма лиценз.

Б. Б.: Да. И това да се направи в момента.

В. Т.: Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема

решение по въпроса.

 

 

Б. Б.: Добре. Ако трябва, обади му се ей сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

 

 

Мишо Бирата почина от инфаркт на 47 години през 2011 г.. Конспиратори обаче обявиха смъртта му за подозрителна. По митинги се появиха лозунги „Кой уби Мишо Бирата“. Замесеният в разговора Ваньо Танов също вече е покойник. Той си отиде на 58 г. от масиран инфаркт през 2016 г.

 

24 часа

24chasa.bg

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024