Политика

Юристи разгромиха внесените промени за насилието на Борисов, Пеевски и Петков

Юристи разгромиха внесените промени за насилието на Борисов, Пеевски и Петков

 

Borisov--Petkov-i-Peevski-iskat-po-barzo-obnovyavane-na-zapasite-na-armiyata_1688563117

 

 

Адвокати направиха на пух и прах силно рекламираните промени в Наказателния кодекс и в закона за домашното насилие, внесени спешно от Бойко Борисов /ГЕРБ/, Делян Пеевски /ДПС/, Кирил Петков /ПП/ и други депутати от управляващото мнозинство. Заради въпросните изменения дори се прекратява ваканцията на депутатите и те се събират на извънредно заседание в понеделник.

 

 

И двата проекта са мотивирани с конкретния случая за обезобразеното момиче в Стара Загора, независимо че не могат да окажат каквото и влияние върху него. Те не са подложени и на широко обществено обсъждане, както изисква законът.

 

 

Промените в НК предвиждат наказанието за средна телесна повреда да бъде завишено на до 8 години затвор (сега е до 6 г.) Пробацията отпада като алтернативно на лишаването от свобода до 2 години наказание за лека телесна повреда. Завишават се и глобите, предвидени за лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето. Сега наказанието по този текст е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева. Предлага се глобата да е от 500 до 1000 лв.

 

 

 

Измененията на Пеевски, Борисов, Петков в закона за домашното насилие пък предвиждат „фактическо съжителство“ да бъде заменено с „интимна връзка“. Интимната връзка се дефинира като „доброволен сравнително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения“.

 

 

Още при появата на предложенията те бяха обявени от експерти за популистки, половинчати, безсмислени,прибързани. Опасенията са, че те могат да доведат до още по-голяма каша и като законодателна рамка, и като прилагане.

 

 

 

В сряда сутринта те бяха силно разкритикувани от бившия вътрешен министър и настоящ адвокат Емануил Йорданов, както и от адвокат Райна Аврамова.

 

 

 

„Не виждам смисъл да се прекъсва отпуската на депутатите, за да се приемат под тревога някакви промени, които могат и да не заработят“, каза Йорданов пред БНТ. Той призна, че се е изумил от текста, който се подготвя за включване в Закона за защита от домашно насилие, за „интимна връзка“ и добави: „С много думи не се казва нищо. Хубаво е, когато се пишат закони, този, който ги пише, да пита някого, който поне веднъж е влизал в съдебна зала. Използването на прилагателни в законови текстове не е препоръчително, защото законът не е стихотворение. Който иска да пише стихотворение, да отиде в литературен кръжок. В Народното събрание трябва да работят юристи“.

 

 

 

Йорданов вижда проблем и с предложението за леката телесна повреда в НК. Той се опасява, че на практика наказанието може да стане дори по-леко от сега, защото според чл.78А Наказателен кодекс се предвижда възможността за замяна на наказателната отговорност с административна глоба за престъпления, предвиждащи до 2 години. Така може да отпадне възможността за пробация, но може и изобщо да няма осъждане.

 

 

 

Адвокат Райна Аврамова пък обяви, че промените в НК предвиждат само увеличаване на наказание и от това няма да има ефект. „Има огромна празнина в НК, която няма как да се запълни с повишаване размера на наказанието за средна телесна повреда от 6 на 8 години. Трябва да се вкарат текстове, които да могат да запълнят тази празнота и наистина да служат превъзпитателно“, каза тя. Според нея също има проблем в определението за интимна връзка. „Как точно ще се доказва тя? Отива се в друга крайност и това ще породи хиляди интерпретации от различни съдебни състави из цялата страна“, смята Аврамова.

 

БНТ

Политика

More in Политика

960x540

Посланикът на САЩ: Москва разбра, че България вече не е лесна мишена – благодарение на нашето сътрудничество

юни 25, 2024
big_big_big_big_d32f5b4e71fa344583be0931e8914043-27aed9c

БСП след срещата с президента: Ще говорим с всички, ако се стигне до трети мандат

юни 25, 2024
snajperisti-bankya

Радев разпорежда проверка дали снайперисти пазят къщата на Борисов в Банкя

юни 24, 2024
Image_18257572_40_0

Атанас Атанасов попита Румен Радев защо има снайперисти около къщата на Бойко Борисов

юни 24, 2024
Image_18239947_40_0

Ивелин Михайлов: Управляващи ми казаха, че ако не се съгласявам с тях, ще ме унищожат до 2 седмици

юни 21, 2024
Image_18236177_40_0

Край на неописуемата драма „Радев или Главчев“: Ето кой ще отиде на великата среща на върха на НАТО във Вашингтон

юни 21, 2024