СВЯТ

The Hill: Русия започна нова офанзива в източната част на Украйна

The Hill: Русия започна нова офанзива в източната част на Украйна

rusia-zapochna-kontranastaplenie-1

 

 

На фона на вниманието на света към контранастъплението на Украйна, Русия тихомълком започна нова офанзива в източната част на Украйна, пише американското издание The Hill.

 

 

Руската атака се провежда в Луганска област, като според анализатори има за цел да подкопае украинската контраофанзива. Въпреки че тази операция е много по-малка (по размери) от зимната офанзива на Москва, руската офанзива може да окаже натиск върху Украйна по време на нейната собствена голяма офанзива и да разсее вниманието ѝ.

 

 

Както се посочва в материала, в момента руските войски бързо са напреднали към Купянск, Харковска област, който се намира точно до Луганск, и ако той бъде превзет, това ще засили руския контрол над района. Градът беше превзет от Москва в първите дни на войната, преди украинските сили да го освободят миналата есен.

Анализатори от Центъра за стратегически и международни изследвания се съмняват, че Русия може да продължи напред. Но ако това се случи, ще бъде сериозен удар за Украйна в опасен момент. Украински официални лица потвърдиха, че атаките край Купянск се засилват.

 

 

 

Руската армия заяви през миналата седмица, че е „подобрила“ позициите си в Североизточна Украйна, където настъплението ѝ накара местните власти да евакуират хиляди цивилни. Местната военна администрация в харковския окръг Купянск заяви, че жителите трябва да изпълнят заповедта за евакуация или да подпишат документ, че ще останат на собствен риск.

 

 

 

Украйна се оказа в отчайваща ситуация поради остър недостиг на сапьори и оборудване за обезвреждане на мини, съобщава The Guardian.

 

 

Личният състав на инженерните войски на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) почти ежедневно понася големи загуби. Мащабните минни полета в покрайнините на руските позиции се превърнаха в сериозна пречка за контранастъплението, признава украинският министър на отбраната Олексий Резников и моли Запада да увеличи подкрепата в тази посока.

 

 

„Днес Украйна е най-минираната страна в света. Стотици километри минни полета, милиони взривни устройства, в някои части на фронта до пет мини на квадратен метър“, заяви той.

 

 

Резников призовава съюзниците да „разширят и ускорят“ процеса на обучение на украински войници. Той също така прикани страни, които не доставят на Киев смъртоносни оръжия, като Япония, да предоставят помощ под формата на обучение или оборудване за разминиране, по-специално за минни тралове и Бангалорски торпеда.

 

 

Британско-американската организация с нестопанска цел HALO, която е специализирана в обезвреждането на мини и невзривени боеприпаси, заяви, че степента на миниране в Украйна е „безпрецедентна“ в съвременната история. Нищо подобно не е виждано от Втората световна война насам. Според техните изчисления, дори ако Украйна разполага с 10 000 минни трала, ще отнеме 10 години, за да прочисти страната от взривни устройства.

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

GNxsrS1WAAAQwag_5143859488656504037_big

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

май 18, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024