Политика

Денков покани „терористите“ на среща, няма да иска оставката на земеделския министър Вътев

Денков покани „терористите“ на среща, няма да иска оставката на земеделския министър Вътев

denkov-kani-zarnoproizvoditelite-491

 

 

След като по-рано през деня обяви протестиращите зърнопроизводители за терористи, премиерът Николай Денков смекчи тона.

 

 

„Аз с терористи не преговарям. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това: „Ако не го направите, ние ще блокираме държавата“, цитира заканите им премиерът.

 

По-късно Денков все пак премина на по-примирителен тон.

 

 

„Ще поканя зърнопроизводителите за следваща среща, надявам се да се отзоват. Не виждам основания за отказ“ заяви пред журналисти Николай Денков, след като връчи грамоти на ученици олимпийци, завоювали медали за страната на различни международни състезания.

 

„Проблемите не се решават със заплахи и стачки, а когато се седне на масата и се обсъждат конкретни числа, кой какво е получил, какво е загубил и какво очаква“, посочи премиерът, цитиран от БТА.

 

 
Денков посочи, че не е запознат с казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който днес заяви в Албена, че „премиерът и зърнопроизводителите трябва да спрат с тежките квалификации и закани“.

 

 
„Няма какво да го коментирам. Това, което отново ще повторя, е, че земеделският сектор получава изключително сериозни субсидии и помощи. Те бяха увеличени миналата година и тази година с 426 млн. лв. допълнително във връзка с войната в Украйна. Тук изобщо не можем да говорим за това, че няма подкрепа за сектора от страна на държавата. Важно е да видим средствата, които са налични, как да се използват най-ефективно и къде има специфични проблеми. Като цяло секторът не е проблемен, това е един от най-успешните сектори в България“, каза министър председателят.

 

 

„За момента не виждам причина да виждам оставка на министъра на земеделието, той е под изключително сериозен натиск от всички страни. Когато влезем в дискусия, той е изключителен експерт, човек от практиката. Разговорите са много полезни. Това, което виждам, е натрупан набор от изключителни проблеми, които той трябва да решава в кратки срокове. Това, което спомена той, е, че често не получава необходимото съдействие от администрацията, но това вече е негов проблем“, допълни още Денков.

 

 

За понеделник зърнопроизводители обявиха протести с блокади на редица възлови места в страната. Те изразяват недоволството си срещу решението на парламента да отпадне забраната на зърно от Украйна.

Политика

More in Политика

румен р

Радев отива с жена си на откриването на олимпиадата в Париж, мандатът остава за след това

юли 25, 2024
президентство1

Радев е одобрил друг кандидат за посланик в Украйна, предложен от външния министър през октомври

юли 24, 2024
kiril-petkov

Шоу! Баби от Банкя се гаврят с Кирил Петков в центъра на София: Не те ли е срам, кажи! ВИДЕО

юли 23, 2024
главун

Питат Главчев: Защо украинските бежанци са на хотел, а пострадалите от пожарите – във фургон?

юли 23, 2024
запрянов

Запрянов: НАТО има готови 500 000 души за разполагане и превъзхожда всеки възможен противник

юли 22, 2024
пп-дб-радев

Очаквано, ПП-ДБ приеха втория мандат и го върнаха веднага неизпълнен

юли 22, 2024