Европа

ЕС забрани на руснаците да влизат в страните му с личните си коли, смартфони, бижута, стоки за лична хигиена

ЕС забрани на руснаците да влизат в страните му с личните си коли, смартфони, бижута, стоки за лична хигиена

ес-2

 

 

Забранено е руснаци да влизат на територията на Европейския съюз с автомобили, регистрирани в Руската федерация, потвърди Европейската комисия.

 

 

Има риск от конфискация и на смартфони, бижута и лаптопи на руски граждани, а също така и на кожени изделия и стоки за лична хигиена, даже паста за зъби и тоалетна хартия.

 

 

„Няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попада в обхвата на митническите кодове, изброени в приложение XXI (включително код 8703), и да произхожда или да е изнесено от Русия“, пише ЕК в ново разяснение, цитирано от „Сега“.

 

 

Кодът обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души.

 

 

Разяснението бе публикувано, след като миналото лято руснаци с колите си се сблъскаха с конфискации на границата на Германия. В началото на юли германските митници потвърдиха, че вносът на леки автомобили от Русия е забранен заради ембаргото срещу Русия и че всяко движение на стоки, дори за лични, нетърговски цели, попада под него.

Това тълкуване повдигна въпроси сред юристите, тъй като цитираният член забранява вноса или трансфера в страни от ЕС на стоки, които „генерират значителни приходи за Русия“ (т.е. може да се подразбира продажба на стоки). Руски юристи посочиха такива ситуации като резултат от злоупотреба от страна на служители на изпълнителната власт или неправилно тълкуване на германското митническо законодателство по отношение на разликата между внос и влизане в страната с личен автомобил. Позицията на общоевропейския регулатор беше неясна.

 

 

На 4 септември руското посолство в Германия съобщи за единични случаи на задържане от германски митнически служители на принадлежащи на руснаци автомобили, регистрирани в Русия и временно внесени за лични цели или транзит.

 

 

„Аргументите, че в случая не става дума за внос на стоки, предназначени за продажба, а за частна собственост, използвана за лични цели и временно внесена на територията на Федерална република Германия на законно основание, не се вземат предвид“, заявиха от посолството.

 

 

Сега Еврокомисията доразяснява забраната като я потвърждава. Периодът, за който се внася автомобил с руски регистрационни номера, и използваният за това митнически режим (например допускане за свободно обращение или временен внос) са без значение, подчертва Европейската комисия.

 

Оф нюз

Европа

More in Европа

австрия - 1

Тесла! Австрия светкавично отхвърли призива на Фон дер Лайен – няма да ни пусне за Шенген

септември 14, 2023
ezgif-2-9d25379877

Русия поставя ЕС на колене: Новият план на Путин за влияние и завземане на територии

септември 13, 2023
момчета

Киев си иска от Европа мъжете, напуснали незаконно Украйна, Полша започна да ги екстрадира

септември 4, 2023
орбан-поток

Виктор Орбан пред Тъкър Карлсън: Ако някой взриви „Турски поток“, ще го смятаме за причина за война

август 31, 2023
аро

Бивш френски посланик в САЩ: Заслепената Европа не може да види, че е приключила

август 27, 2023
Sylvain-Itte-696x501

Става напечено: Франция отказа да оттегли посланика си в Нигер и подготвя военна интервенция в бившата си колония

август 26, 2023