ОБЩЕСТВО

Над шест часа „Петолъчката“ е блокирана от протеста на земеделците: Денков, ти си терориста, ще ви изметем с 300!

Над шест часа „Петолъчката“ е блокирана от протеста на земеделците: Денков, ти си терориста, ще ви изметем с 300!

 

IMG-0bd1beff7cdd70ca0d0f0e9ad0273c85-V

 

 

Над шест часа продължава блокадата на кръговото кръстовище на пътния възел „Петолъчката“ край Ямбол. Част от тракторите и комбайните потеглиха по подбалканския път към София, за да се включат в протеста там, а по-голямата част остават на „Петолъчката“.

 

 

Намеренията са блокадата да продължи до вечерта, казаха протестиращите земеделци.

 

 

 

Както съобщи БТА, около 10:00 часа днес земеделски производители от Югоизточна България блокираха със стотици трактори, комбайни и друга тежка техника ключовия пътен възел „Петолъчката“.

 

 

 

Недоволството е част от обявените протести на бранша в цялата страна срещу вноса на зърно и друга земеделска продукция от Украйна.

 

 

Около 200 земеделските машини от областите Ямбол, Сливен и Бургас се събраха на „Петолъчката“. Протестиращите периодично пропускат образуваните колони с автомобили. Безпроблемно е преминаването на линейки, противопожарни автомобили и училищни автобуси.

 

 

Блокиран от протеста е и пътният възел между Сливен и Ямбол за автомагистрала „Тракия“. Обходният маршрут е през село Жельо Войвода.

 

 

 

Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на 26 браншови организации от аграрния сектор.

 

 

 

Повече от 40 важни точки по пътищата в страната вече са блокирани от обявения общонационален протест за спасяване на българското земеделие.

 

Пред БНР Георги Милев, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите призова пътуванията да са само при крайна необходимост, защото се придвижва тежка земеделска техника.

 

 

 

 

Над 300 земеделски производители с трактори, комбайни и друга техника се събраха на изхода на Стара Загора в посока магистрала „Тракия“ при квартал „Кольо Ганчев“, където 10.00 часа трябва да започне протестната блокада, част от националния протест на зърнопроизводители и земеделци.

 

 

 

Забравени сме от Господ, каза Станимир Симеонов, животновъд. Той подчерта, че дават всичко събрано, за да оцелеят животните.

 

 

 

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова определи като дипломатически скандал поведението на България предвид борбата, която тя води доскоро, заедно с Полша, Румъния, Унгария и Словакия за забрана на вноса на украинската селскостопанска продукция. „Загубихме тази подкрепа на останалите 4 държави. Това е предателство и към българския народ, и към държавите, с които имаме едни и същи искания спрямо ЕС„, посочи тя.
Основното искане е да бъде наложена национална забрана за спиране на вноса от Украйна на чувствителни за България селскостопански стоки. Този списък беше доста семпъл на предната забрана. Искаме да бъде добавено сухо мляко и нерафинирано слънчогледово олио – неща, които стресират пазара и упражняват натиск върху българското производство“.
Сектор „Селско стопанство“ не е политическа формация и няма никакви политически искания, категорична бе Жекова.
Димитър Мачуганов – земеделски производител от Ловеч и бивш председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, бе категоричен:
Отстояваме правото си да работим и да съществуваме в нашата държава. Ще отстояваме докрай, докато не постигнем минимум исканията, които сме предложили на правителството“.
Той определи като безпрецедентно обединението в сектора:
Не знаят каква буря се задава от този вятър, който посяха„.
По думите му винаги има решение, ако има здрав разум на масата за преговори.
„Поставили сме на масата исканията си. Искаме те да се изпълнят. Не сме готови на отстъпки„, заяви от своя страна Преслав Георгиев – земеделски производител от Ябланица.
Нещата отиват на зле, ако няма правилни решения от страна на правителството. Те ни направиха услуга – целият бранш е обединен с цел да си отстояваме интересите и да просперираме в земеделието„.

Протести на земеделци ще блокират главни пътища, транспортни възли и гранични пунктове в цялата страна днес.

 

 

 

 

Обявените места за блокади са:

За Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна –Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

 

 

 

 

За Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

 

 

 

 

За Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

 

За Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

 

 

 

 

За Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;

 

 

 

 

За Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница – с. Пиперево, Перник (спортна зала „Борис Гюдеров“), Брезник (ул. „Ангел Коцелянов“);

 

За Южна България: Кресна, Драгоман – КГП Калотина.

 

24 организации формулираха своите искания, които са: удължаване на срока за забраната за внос на украинско зърно, незабавно изплащане на компенсациите заради войната в Украйна, незабавно изплащане на държавната помощ на земеделските производители със 100 % пропаднали площи, преизчисляване на държавната помощ за земеделци, животновъди и пчелари и облекчаване на условията, свързани с Общата селскостопанска политика.

 

 

 

Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, а във вторник ще се преместят пред Министерския съвет.

Определено е началото на общонационалния протест да е 10 часа сутринта.

 

 

 

 

Премиерът Николай Денков заяви на специален брифинг пред журналисти днес, че основният проблем на земеделските производители, които се готвят да протестират, вече има решение. То се съдържа в споразумението между Европейската комисия и Украйна. Пред Европейската комисия Украйна пое задължението да въведе временни ограничения при износа на селскостопанска продукция за всяка отделна държава членка на ЕС, така че да не наводни нейния пазар с излишни стоки.

 

 

 

 

В тази връзка той два пъти лично е разговарял с украинския премиер Денис Шмигал. „От нас се очаква да определим какви количества от кои продукти може да поеме българският пазар. Искаме да направим оценката след разговор с браншовите организации в съответните подсектори. Именно по тази тема първо министърът на земеделието и храните, а след това и аз поканихме земеделските производители на среща, която те отказаха“, обясни министър-председателят.

 

„Вместо да се отзоват на поканите, те поставиха ултиматуми и отправиха заплахи, които всъщност пречат проблемите да бъдат решени. Въпреки това ние оставаме с протегната ръка към сектора и сме готови за разговор, веднага щом браншовите организации са готови за конструктивен диалог“, подчерта акад. Денков.

 

Правителството никога не е отказвало разговори с аграрния сектор, добави той.

 

 

Епицентър, БТА

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_big_big_payimage-627242_1_2_

Доклад разкри истината за смъртоносното меле с кола на НСО и Кирил Петков до Аксаково

юни 7, 2024
ezgif-3-2631b7a525

АЕЦ „Козлодуй“ е заредила гориво на „Уестингхаус“, престояло 4 г. в Чехия, която е отказала да го използва

юни 6, 2024
линейка

Столичната полиция разследва зверски побой в двора на училище, сниман с телефон

юни 6, 2024
пво-1

НАТО тества противовъздушните отбрани над България и Румъния

юни 6, 2024
big_211212

Неочакван обрат за Георги, обвинен, че е кълцал Дебора с макетно ножче – съдът реши, че арестът му е незаконен

юни 5, 2024
налбантов

Хотелиер от Слънчака избухна: Няма хора! Освен всичко останало са тъпоглави, не се поддават на обучение

юни 5, 2024