Русия

Путин непреклонен: Връщаме се към зърнената сделка, когато бъдат изпълнени задълженията към Русия по нея

Путин непреклонен: Връщаме се към зърнената сделка, когато бъдат изпълнени задълженията към Русия по нея

phpmznq6e_559x345

 

 

Руската федерация е готова да помисли за реанимиране на зърнената сделка, но само след сваляне на ограниченията за експорт на руската селскостопанска продукция. Това заяви след края на срещата на високо равнище между президентите на Русия и Турция домакинът Владимир Путин. 

 

 

 

Путин и Реджеп Таип Ердоган разговаряха близо 3 часа, първо в разширен формат с участието на министри, шефовете на централните банки на двете страни и високопоставени представители на президентските администрации, а после по време на обяд в резиденция „Рус“ и тет а тет.

 

 

Що се отнася възобновяването на зърнената сделка. Вече казах и едва ли мога да добавя. Ние изначално се съгласихме да участваме, защото съгласувахме с ООН изпълнението на ред задължения от интерес за руската страна. След като сделката беше съм края си никакви задължения към Русия не бяха изпълнени, нас ни помолиха да продължим, продължихме, пак никой нищо не направи. Трети път ни помолиха да продължим с обещания да изпълнят нашите изисквания. И пак ни метнаха, пак нищо не направиха, както често се случва с нашите западни партньори. Ние сме готови да се върнем към сделката, когато бъдат изпълнени нашите искания. Днес ако го направят, до няколко дни ще се върнем към сделката. Ние сме казвали също, че тези коридори не бива да се използват за военни цели, а ние виждаме, че се използват“, каза на пресконференция след разговорите президентът на Русия Владимир Путин.

 

 

 

Путин обвини Украйна, че използва зърнената сделка за военни цели и за атаки на Южен поток и Син поток. Ердоган от своя страна заяви, черноморската зърнена сделка няма ефективна алтернатива. Турският президент заяви също, че Русия е права да не е доволна, защото над 40 процента от украинското зърно е отивало в Европа, около 14 процента в Турция и едва 6 процента за бедните африкански страни.

 

 

 

 

Темата за предаването на Украйна на намиращите се в Турция под специалния надзор на Реджеп Таип Ердоган командири от „Азов“ не е била повдигана въпреки спекулациите и очакванията, че Ердоган ще трябва да се обяснява пред Путин за решението си да пусне бойците да се приберат в Украйна със самолета на чешкото правителство, превозващ Володимир Зеленски. „Темата не е повдигана, тя е много чувствителна“, заяви по този повод говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Протоколът на руския президент разреши само два въпроса към Путин и Ердоган, по един от турска и руска страна и с това пресконференцията завърши.

 

 

 

Турският президент Реджеп Ердоган каза днес след тричасова среща с руския си колега Владимир Путин в Сочи, че очаква, че скоро ще бъде взето решение по отношение на зърнената сделка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

 

„Обсъдихме възстановяването на зърнената сделка в Черно море. Вярвам, че скоро ще бъде взето решение по отношение на зърнената инициатива“, посочи Ердоган.

 

 

 

Турският президент подчерта, че алтернативните варианти на зърнената сделка в Черно море не осигуряват трайно решение и инициативата трябва да продължи, като се запълнят пропуските.

 

 

„Искаме да изпращаме зърно на бедните страни, обсъдихме го с Путин. Турция ще направи каквото е нужно, за да изпраща зърно на бедните страни, договорихме се за това“, отбеляза Ердоган.

 

 

 

По думите му, Украйна трябва да смекчи позицията си спрямо Русия относно зърнената сделка.

„Обсъдихме селското стопанство, туризма, финансите, енергетиката и други въпроси“, допълни Ердоган.

 

 

 

Русия

More in Русия

1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024