Русия

Русия активира 208-тонен RS-28, способен да унищожи Франция или Тексас

Русия активира 208-тонен RS-28, способен да унищожи Франция или Тексас

сармат - 1

 

 

 

В стратегически военен ход въоръжените сили на Русия въведоха в експлоатация и поставиха в бойна готовност новоразработената междуконтинентална балистична ракетна система RS-28 „Сармат“.

 

 

Висшият изпълнителен директор на „Роскосмос“ Юрий Борисов официално обяви началото на операциите на тяхната нова ракетна система „Сармат“.

 

 

 

С впечатляващ обсег от 18 000 километра, ракетната система „Сармат“ е способна да достави до 15 спускаеми ракети. Това е в рязък контраст със системата „Ярс“, която със значително по-нисък полезен товар от само 4-6 бойни глави е ограничена от драстично по-малък обсег.

 

 

 

Специализираният военен сайт bulgarianmilitary.com изчислява, че разрушителният потенциал на един „Сармат“ може да опустоши територия, надхвърляща размера на Франция или Тексас.

 

 

Първият изпитателен изстрел на системата се състоя през месец април 2022 г. Тази усъвършенствана система е готова да заеме позицията, която преди това заемаше системата Р-36М2 „Воевода“, модел, който беше в активна експлоатация от 1988 г.

 

 

„Сармат“ е описвана като „оръжие, способно да преодолее всички съвременни методи за противоракетна отбрана“. „Тя няма еквивалент в световен мащаб и ще остане такава за продължителен период от време“, заяви Путин при представянето на ракетната система.

 

 

 

Претендирайки за титлата „най-тежката в света“, новата ракета тежи 208 тона. За разлика от по-лекия си двойник, ракетата „Ярс“, която може да се похвали с гъвкавостта да бъде изстрелвана както от укрепени силози, така и от мобилни ракети-носители, този гигант е предназначен за разполагане от укрепени силози. Това се дължи главно на огромния й размер, който е приблизително четири пъти по-голям от този на ракетата „Ярс“.

 

 

 

Откриването на първия блок „Сармат“ е пет години и половина след първоначалното обявяване на системата през 2018 г. Наред със „Сармат“, беше представена и хиперзвуковата плъзгаща се „Авангард“, специално проектирана за „Сармат“ и „Воевода“.  Уникалността на това технологично постижение се подчертава от факта, че почти равностойни аналози не съществуват никъде другаде по света.

 

 

 

Въвеждането в експлоатация на блока „Сармат“ рязко засили различията между стратегическите ракетни сили на Русия и САЩ. Това развитие остави арсенала на американските междуконтинентални балистични ракети (ICBM) значително изостанал, тъй като до голяма степен се състои от значително остарелите ракети Minuteman III, които датират от 70-те години на миналия век и са претърпели само минимални усилия за модернизация.

 

 

 

В бързо променящия се глобален пейзаж активирането на „Сармат“ се случи на фона на нарастваща тревога в западния свят. Това безпокойство произтича от нарастващото напрежение между НАТО и Русия, ситуация, която потенциално може да ескалира в по-явна конфронтация.

 

 

 

Продължаващото увеличаване на военния ангажимент на западния алианс в руско-украинската война – вариращо от изпращането на активни бойни единици на фронтовите линии до предоставянето на достъп до обширната му сателитна мрежа – подчертава това ескалиращо геополитическо напрежение.

 

 

Източник: obektivno.bg

Русия

More in Русия

Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024