Русия

Русия активира 208-тонен RS-28, способен да унищожи Франция или Тексас

Русия активира 208-тонен RS-28, способен да унищожи Франция или Тексас

сармат - 1

 

 

 

В стратегически военен ход въоръжените сили на Русия въведоха в експлоатация и поставиха в бойна готовност новоразработената междуконтинентална балистична ракетна система RS-28 „Сармат“.

 

 

Висшият изпълнителен директор на „Роскосмос“ Юрий Борисов официално обяви началото на операциите на тяхната нова ракетна система „Сармат“.

 

 

 

С впечатляващ обсег от 18 000 километра, ракетната система „Сармат“ е способна да достави до 15 спускаеми ракети. Това е в рязък контраст със системата „Ярс“, която със значително по-нисък полезен товар от само 4-6 бойни глави е ограничена от драстично по-малък обсег.

 

 

 

Специализираният военен сайт bulgarianmilitary.com изчислява, че разрушителният потенциал на един „Сармат“ може да опустоши територия, надхвърляща размера на Франция или Тексас.

 

 

Първият изпитателен изстрел на системата се състоя през месец април 2022 г. Тази усъвършенствана система е готова да заеме позицията, която преди това заемаше системата Р-36М2 „Воевода“, модел, който беше в активна експлоатация от 1988 г.

 

 

„Сармат“ е описвана като „оръжие, способно да преодолее всички съвременни методи за противоракетна отбрана“. „Тя няма еквивалент в световен мащаб и ще остане такава за продължителен период от време“, заяви Путин при представянето на ракетната система.

 

 

 

Претендирайки за титлата „най-тежката в света“, новата ракета тежи 208 тона. За разлика от по-лекия си двойник, ракетата „Ярс“, която може да се похвали с гъвкавостта да бъде изстрелвана както от укрепени силози, така и от мобилни ракети-носители, този гигант е предназначен за разполагане от укрепени силози. Това се дължи главно на огромния й размер, който е приблизително четири пъти по-голям от този на ракетата „Ярс“.

 

 

 

Откриването на първия блок „Сармат“ е пет години и половина след първоначалното обявяване на системата през 2018 г. Наред със „Сармат“, беше представена и хиперзвуковата плъзгаща се „Авангард“, специално проектирана за „Сармат“ и „Воевода“.  Уникалността на това технологично постижение се подчертава от факта, че почти равностойни аналози не съществуват никъде другаде по света.

 

 

 

Въвеждането в експлоатация на блока „Сармат“ рязко засили различията между стратегическите ракетни сили на Русия и САЩ. Това развитие остави арсенала на американските междуконтинентални балистични ракети (ICBM) значително изостанал, тъй като до голяма степен се състои от значително остарелите ракети Minuteman III, които датират от 70-те години на миналия век и са претърпели само минимални усилия за модернизация.

 

 

 

В бързо променящия се глобален пейзаж активирането на „Сармат“ се случи на фона на нарастваща тревога в западния свят. Това безпокойство произтича от нарастващото напрежение между НАТО и Русия, ситуация, която потенциално може да ескалира в по-явна конфронтация.

 

 

 

Продължаващото увеличаване на военния ангажимент на западния алианс в руско-украинската война – вариращо от изпращането на активни бойни единици на фронтовите линии до предоставянето на достъп до обширната му сателитна мрежа – подчертава това ескалиращо геополитическо напрежение.

 

 

Източник: obektivno.bg

Русия

More in Русия

169452803394381

Ким Чен-ун пристигна в Русия с бронирания си влак, вижте как го посрещнаха… СНИМКИ/ВИДЕО

септември 12, 2023
Edna-krasiva-legenda-si-otide--Sazdatelite-na-Challenger-2-raztrabiha-na-tseliya-svyat--che-sled-modernizatsiyata-toy-e-stanal-nerazrushim_1693922561

Русия първа в света унищожи танк Challenger 2 – Киев хвърля в бой основните резерви

септември 6, 2023
phpmznq6e_559x345

Путин непреклонен: Връщаме се към зърнената сделка, когато бъдат изпълнени задълженията към Русия по нея

септември 4, 2023
169314673591879

Едва 8% от руснаците смятат, че Путин стои зад смъртта на Пригожин

август 27, 2023
МОСКВА1484393883-image-5994884-126

NYT: От Кремъл посочиха следващия президент на Русия

август 6, 2023
1010x570

Русия върна „опасната зона“ в Черно море и обяви условия за връщане към зърнената сделка

юли 17, 2023