Политика

Тренд: Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ е близо 7%, 6 партии влизат в парламента при избори днес

Тренд: Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ е близо 7%, 6 партии влизат в парламента при избори днес

тренд-1

 

 

Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ е близо 7 на сто. Повишава се делът на хората, които смятат, че предсрочни парламентарни избори са необходими. 

Това показват данните от проучване на ТРЕНД, проведено по поръчка на „24 часа“ в периода между 2-ри и 8 септември чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24.9% сред гласуващите, следвана от обединението „Продължаваме промяната-Демократична България“ (18.3%). „Възраждане“ запазва третата си позиция с подкрепа от 16.1% от гласуващите. Четвърто в подредбата е ДПС (13.4%), а петото място остава за БСП (8.7%). ИТН също запазват позицията си на ръба на парламентарната бариера.

Парламентът остава с традиционно ниски нива на положителна оценка (14%), като не се наблюдава динамика спрямо последното проучване на агенцията през юли.

22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета „Денков“. Отрицателната се повишава в трето поредно изследване, като през септември достига 68%. Най-големият дял на подкрепа правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ – над три четвърти от тях подкрепят кабинета. Запазва се разделението в отношението спрямо правителството сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Незначителна промяна има и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето на тона между правителството и държавния глава, положителната оценка за работата на президента е на познатите нива от 36%, а отрицателната – 52%.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец те достигат 31%. Въпреки това мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, се споделя от близо половината (47%) от българите.

Политика

More in Политика

австрия - 1

Тесла! Австрия светкавично отхвърли призива на Фон дер Лайен – няма да ни пусне за Шенген

септември 14, 2023
абровски

Експерт: Кабинетът пада до месец, ако НС гласува отпадане забраната за внос на зърно от Украйна

септември 14, 2023
big_1497

Радев след среща с ръководството на „Лукойл Нефтохим“: България очаква надеждни доставки и предвидими цени на горивата

септември 13, 2023
вътев-1

Земеделският министър Вътев изолиран – не знаел, че забраната за внос на украинско зърно няма да се удължава

септември 13, 2023
1010x570 (1)

Тагарев назначи бивш инструктор в МВР на Украйна за шеф на военните ни заводи „ТЕРЕМ“

септември 12, 2023
тодор-тагарев-1170x728

Тагарев: С новата група на НАТО у нас ще падне безработицата и качи паричната маса

септември 12, 2023