Европа

Скандалът се разгаря: Полша спира доставките на оръжие за Украйна

Скандалът се разгаря: Полша спира доставките на оръжие за Украйна

 

768x432

 

 

Полша спира доставките на оръжие за Украйна, това каза премиерът на страната Матеуш Моравецки в телевизионно обръщение, предава БНТ. По думите му, страната ще се съсредоточи върху собственото си въоръжаване.

 

 

Информацията идва няколко часа след като Варшава извика спешно украинския посланик в Полша, за да протестира срещу думи на президента Зеленски пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

 

 

Той каза, че някои държави симулират солидарност с Украйна. Напрежението между Киев и Варшава ескалира заради полската забрана за внос на украинска селскостопанска продукция.

 

И ОЩЕ:

 

Полският премиер не уточни кога Полша, един от най-големите доставчици на оръжие за Украйна, е спряла да й доставя оръжия, нито дали това има връзка с конфликта относно зърното, добавя БТА.

 

 

 

„Ние се съсредоточаваме върху бързото модернизиране и въоръжаване на полската армия, за да стане тя една от най-могъщите сухопътни армии в Европа и то в най-кратки срокове“, обясни той.

 

 

 

Моравецки също така поясни, че военният хъб, разположен в град Жешов, в югоизточната част на страната, през който преминава западна техника за Украйна, функционира нормално.

 

 

 

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Общото събрание на ООН, че някои страни се преструват, че са солидарни с Украйна, подкрепяйки индиректно Русия.

 

 

 

Полският заместник-министър на външните работи реагира на тези изказвания с думите, че това е една фалшива теза спрямо Полша и тя е особено неоправдана предвид това, че Полша подкрепя Украйна от първите дни на войната.

 

 

 

Напреженията между Полша и Украйна, предизвикани от зърнения конфликт във връзка с наложената забраната от Варшава върху вноса на украинско зърно, за да защити интересите на полските производители, се засилиха в последните дни.

 

 

 

Украйна обяви, че сезира Световната търговска организация. А полският премиер предупреди вчера, че ще разшири забранените за внос украински продукти, ако Киев ескалира конфликта във връзка с полското ембарго върху зърнените култури.

 

 

 

 

Украйна реагира бързо на това предупреждение и призова Полша да остави встрани емоциите и да възприеме конструктивен подход в този спор относно украинския износ на зърнени култури.

 

 

Междувременно – руска ракетна атака в Черниговска и Черкаска области. Жителите им са призовани да търсят укритие. Според Киев, към страната са изстреляни ракети „земя-въздух“.

 

Според Москва, през изминалата нощ са унищожени 22 дрона – 19 в акваторията на Черно море и в района на Крим, и по един в Белгородска, Курска и Орловская области. Няма информация за жертви и материални щети.

 

 

Днес президентът Володимир Зеленски ще се срещне с американския си колега Джо Байдън във Вашингтон. Разговорът ще се проведе на фона на дебат в Конгреса за поредната финансова помощ на стойност милиарди долари, които администрацията на Байдън да предостави на Киев.

 

Европа

More in Европа

big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024