ОБЩЕСТВО

КЗК спря инициативата „Достъпно за всеки“ за по-ниски цени на 50 хранителни продукта от първа необходимост

КЗК спря инициативата „Достъпно за всеки“ за по-ниски цени на 50 хранителни продукта от първа необходимост

хляб

 

 

Инициативата на Министерството на икономиката „Достъпно за всеки“ е спряна от Комисията за защита на конкуренцията. Тя е свързана с цените на около 50 продукта от малката потребителска кошница в търговската мрежа и трябваше да стартира на 1 ноември.

 

 

Регулаторът посочва в специално становище, че „включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци“. Освен това КЗК посочва, че инициативата предполага нарушаване на конституционния принцип на свободна стопанска инициатива.

 

 

Според Комисията за защита на конкуренцията възможна мярка за справяне с ръста на цените би била например „предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд“.

 

 

 

От Министерството на икономиката отричат инициативата да задължава участниците в нея да поддържат определени цени, а според ведомството  тя стимулира конкуренцията между тях в определени групи хранителни стоки.

 

 

Министър Богдан Богданов е декларирал, че няма да се откаже да търси решения чрез пазарни механизми в пълно съответствие на закона, за да могат българските граждани да получат в цялата търговска мрежа продукти на възможно най-добра цена.

 

 

 

При представянето на инициативата „Достъпно за всеки“ министърът на икономиката Богдан Богданов посочи, че идеята е големи и по-малки вериги за хранителни стоки доброволно да намалят цените на 2-3 продукта от 9 хранителни групи.

 

 

 

„Хранителните магазини, които се включат в инициативата, ще подават информация всяка седмица към Министерството на икономиката за продуктите, които ще предлагат на по-ниска цена. Хората ще могат да се информират от секция на сайта на министерството. На продуктите по щандовете пък ще има стикер със специален знак – кошничка“.

 

 

 

„Като привърженик на пазарната икономика и свободната конкуренция, за разлика от предишни опити да се вмени на търговските вериги да продават продуктите под определена цена или да имат таван на надценките, този път инициативата е на принципа на доброволното партньорство и синхрон между държавата и бизнеса“, заяви Богдан Богданов, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1010x570

За първи път от 1989-а! Заради унизителното отношение на държавата: Университетите затварят на 20 май

май 14, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
абитуриенти

Двама 14-годишни са с алкохолно отравяне, били на абитуриентски бал, единият е в кома

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024