СВЯТ

Ужасът започва: Израел удря до часове, евакуацията от Газа невъзможна!

Ужасът започва: Израел удря до часове, евакуацията от Газа невъзможна!

 

Image_15847847_40_0

 

 

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху публикува в социалната мрежа „Екс“ видео от своя среща с израелски войници. 

 

 

В поста той пише: „С войниците на фронтовата линия с Газа. Всички сме готови“.

 

 

 

 

Според отделно съобщение на неговия офис, Нетаняху е казал на пехотинците, намиращи се на границата на Газа: „Готови ли сте за следващия етап? Следващият етап идва“, съобщава Би Би Си.

 

 

 

Съобщава се, че продължава натрупването на израелски военни сили по границата с Ивицата Газа в очакване на сухопътно настъпление.

 

 

Снимка: Би Би Си

По-късно стана ясно, че израелските отбранителни сили (IDF) обявиха мащабни удари срещу цели на палестинското движение „Хамас“ в Ивицата Газа.

 

 

„Израелските сили за отбрана в момента провеждат широкомащабни удари срещу терористични цели… „Хамас“ в Ивицата Газа“, се посочва в изявление на IDF в канала си в Telegram.

 

 

 

За седмица война загиналите от израелска страна са най-малко 1300, а от палестинска – 2215. Ислямистите държат десетки израелци и чужденци за заложници

 

 

На 8-ия ден от войната, която „Хамас“ започна миналата събота срещу Израел, остават броени часове до началото на мащабна сухопътна операция срещу ивицата Газа. Изтече срокът, даден от Израел за евакуация на палестинците – до 16 ч. местно време днес.

 

 

 

Както „24 часа“ информира по-рано днес, със съобщения властите от Тел Авив подканят жителите от северната част на територията да бързат. ;

 

 

Междувременно малки израелски военни отряди влязоха в Газа, а ударите от въздуха продължиха.

 

 

Ултиматумът за евакуацията е практически неизпълним, дори Израел да отпусне повече време за евакуация, както призовават международни организации. Експерти обясняват защо не може 1 100 000 цивилни, които в момента се намират в северната част на ивицата Газа, да се преместят на юг.

 

 

 

Причината не е само в това, че „Хамас“ нареди на жителите на Газа да не се поддават на заповедта на Израел.

 

 

Израел и Египет, единствените непосредствени съседи на Газа, които са наложили блокада на бедната територия от 16 години, отказват да позволят на хората да преминат границите им, пише БТА.

 

 

Пътуването от най-северната точка на Ивицата Газа, граничния пункт Ерез, до Вади Газа е около 17 км и при добри условия ще отнеме около четири часа пеша, отбелязва „Скай нюз“.

 

 

Районът, в който е поискана евакуация, включва град Газа, 11 болници, три комплекса на ООН и два бежански лагера. Въпреки че има лечебни заведения и бежански лагери в южната част на анклава, по-голямата част от незасегнатата инфраструктура е съсредоточена около град Газа.

 

 

Едно от най-гъсто населените места на Земята

 

 

При изключително високата гъстота на населението и унищожената инфраструктура на Газа всеки, който се отправи на път, ще трябва да се справи с въздушните удари и с изпепелените райони, в които няма почти никаква храна и вода.

 

 

Според Ахмад Бостан, директор по комуникациите и маркетинга в „Пени апиъл“, който работи в палестинските територии от 2014 г., има няколко причини, поради които масовата евакуация е практически невъзможна.

 

 

Първата е гъстотата на населението. В град Газа на квадратен километър се падат до 500 души. „Газа е едно от най-гъсто населените места на Земята“, заяви той пред „Скай нюз“.

 

 

 

Матю Тръскот, ръководител на отдела за хуманитарна политика в благотворителната организация „Оксфам интернешънъл“, е бил в Газа по време на войната през 2014 г. „Улиците в Газа са абсолютно равни. Катериш се по отломки, сгради, които са били бомбардирани и заплашват да паднат върху теб във всеки един момент. Вървиш през военна зона“, разказа той. Хората, които вече са загубили домовете си при въздушните удари, също спят по улиците, което създава още по-малко пространство за придвижване, допълни Тръскот.

 

 

 

Използването на превозни средства крие огромни рискове

 

 

 

Тъй като до 80% от населението разчита на хуманитарна помощ, огромното мнозинство от жителите на анклава няма достъп до превозни средства. А всеки, който има такъв, рискува да бъде убит при въздушен удар, ако се наложи да го използва за евакуация. „Инфраструктурата е в най-лошото си състояние от много време насам. И когато някой се качи в превозно средство, той се излага на огромен риск“, каза Бостан.

 

 

Тръскот припомни, че доставките на гориво са блокирани през последната седмица, така че почти никой не може да шофира.

 

 

Бременни жени, деца и хронично болни, които не могат да пътуват

 

 

Според палестинското министерство на здравеопазването от събота до вчера са убити най-малко 1537 палестинци, като поне 500 от тях са деца, а над 270 са жени. Около 6000 ранени са настанени в болници, чиито капацитет е почти изчерпан. Очаква се през следващите дни да свършат медицинските консумативи, както и възможностите за снабдяване с електричество на лечебните заведения в региона.

 

 

Джеймс Денселоу, ръководител на отдела за конфликти и хуманитарно застъпничество в британската организация „Спасете децата“, заяви пред „Скай нюз“, че в Газа живеят големи групи уязвими лица. Там има над 50 000 бременни жени, 5000 от които трябва да родят през следващия месец. „Ако сте дете в неонатологично отделение в болница в част от Газа, която се евакуира, какъв шанс имате“, попита той.

 

 

 

СЗО вчера заяви, че е невъзможно да бъдат евакуирани уязвими болнични пациенти от северната част на Газа. „Има тежко болни хора, чиито наранявания означават, че единственият им шанс за оцеляване е да бъдат на животоподдържащи устройства, като механични вентилатори“, заяви говорителят на СЗО Тарик Яшаревич. „Така че преместването на тези хора е смъртна присъда. Искането здравни работници да правят това, е изключително жестоко“, подчерта той.

 

 

Равносметката от събота до събота

 

 

За седмица война загиналите от израелска страна са най-малко 1300, а от палестинска – 2215. Ислямистите са взели и десетки израелци и чужденци за заложници.

 

24chasa.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

Виктор Орбан предрече „самоубийство“ на НАТО

юли 6, 2024
bajdan-2

Джо Байдън заяви, че ще се оттегли от надпреварата за нов мандат, ако му се яви Господ и му нареди

юли 6, 2024
large_b8f1cc29385b2bdf3b227e1d34f69742

Путин: Орбан пристигна в Москва не само като партньор, но и като председател на Съвета на ЕС (ВИДЕО)

юли 5, 2024
ezgif-4-5e1488ad86

Forbes: Руската армия унищожава ударно украинските военни летища, ВСУ е в почти пълна безпомощност

юли 4, 2024
big_gym-3675225_128036c

Политико: Тръмп вече се договаря с Путин колко украинска земя да се остави на Русия

юли 3, 2024
Самолети_2583957746879174146_517532629621969529_big

Defense News: НАТО се чуди как да победи руското „оръжие-чудо“

юли 2, 2024