ОБЩЕСТВО

Драма в Пловдив: Как американският гигант „Санмина“ съкрати за нула време стотици работници

Драма в Пловдив: Как американският гигант „Санмина“ съкрати за нула време стотици работници

санмина

 

 

Американската компания за електроника „Sanmina Corp”, която през 2021 г. закупи завода на немския гигант за осветителна техника „Osram” в индустриална зона Пловдив, ликвидира изцяло производството си край града под тепетата. От наследените над 800 служители от завода за ocвeтитeлнa тexниĸa, вече са останали буквално една шепа хора, предаде Трафик нюз.

 

 

Работниците от „Санмина България“ били натоварвани в автобуси и карани вътре в предприятието, за да подпишат заповеди за освобождаване, след което били връщани обратно кой откъдето е, без да им се позволява да влизат в разговори на портала на завода. Това разказа за Plovdiv24.bg председателят на КНСБ в Пловдив Боян Дойкински.

 
Всъщност стана ясно, че КНСБ се опитали да направят структура на профсъюзната организация в американския завод, но безуспешно, разказа още Дойкински. През март тази година там се провело учредително събраните на КНСБ, тъй като нещата били спешни. Било е издадено удостоверение за легитимност на организацията, което е било депозирано при работодателя.

 

 
Той обаче не се съобразил с това. И месец по-късно вече започнала репресия спрямо председателя и секретаря на синдикалната организация в „Санмина“. Към настоящия момент все още се водят дела за оспорване на незаконосъобразността на съкращенията.

 

 
„Категорично позицията, по данни на председателя ни там, е, че в завода никой не желае и има категорична забрана за създаване на синдикална организация, което контрастира с афишираното от ръководството в началото, при откриването на завода“, каза Дойкински.

 

 
По същия некоректен начин е започнало и масовото съкращение на хората през месец септември тази година. Синдикалната организация на КНСБ е изпращала няколко пъти писма до ръководството с желание за среща, но няма чуваемост от негова страна. Напротив, има абсолютен и категоричен отказ, за да се стигне до настоящата процедура за масови съкращения. Когато вече има създадена синдикална организация в предприятието, работодателят е длъжен да я уведоми за намеренията си. Това не се е случило, каза Дойкински.

 

 
Ето защо от КНСБ са изпратили сигнал и до Инспекцията по труда, които  направили проверка, съгласно българското законодателство.

 

 
Установени са нарушения на разпоредбите.
 

 

В уведомление до Инспекцията по труда е посочено, че общият брой на работниците и служителите, които ще бъдат съкратени, е 404 души, за времето от 23.10.2023 г. до 01.12.2023 г. Въпреки това, от 2 до 20 октомври, поради липса на поръчки и преустановяване на производствения процес след прекратяване на договор с основен и ключов клиент, е спряно производството. Хората първоначално били пуснати в платен отпуск, но от 23 октомври започват масовите съкращения.

 

 
Инспекцията по труда е съставила акт за нарушения и се очаква да бъдат наложени санкции.

 

 
На 23 октомври представители на синдикалната организация посетили завода, но те не са били допуснати вътре. Ето защо застанали на портала, за да разговарят с всеки един работник за правата му. Хората не са знаели нищо за съкращенията. Тогава именно започнало тайното превозване на хората с автобуси вътре, за да нямат досег до синдикалистите.

 

 
„Товарят ги на автобуса, карат ги да си подпишат заповедта за съкращение и ги извозват обратно с автобуса, без те да имат право да слязат и да говорят“, разказа Боян Дойкински.

 

Трафик нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

phpg3xftw_559x345

Борисов и Пеевски са наредили кабинета на Главчев, няма да се коалираме с тях, обеща Киро

април 5, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Въпреки антируската пропаганда: България най-много харесва Владимир Путин от страните в ЕС, според проучване на Ipsos

април 5, 2024
Асен Василев-6

Радев поиска от служебния кабинет да направи ревизия на финансите на Асен Василев

април 5, 2024
банкова

Прокуратурата повдига обвинение за организирана престъпна група в Агенция „Митници“

април 4, 2024
zhivko-kotsev-1

ДАНС е обискирал дома на главния секретар на МВР Живко Коцев. За да не го арестуват, той се е съгласил да стане свидетел по делото за контрабанда

април 4, 2024