ОБЩЕСТВО

И да сте били без ток 4 дни, няма да получите обезщетение. Поне от „Електрохолд“

И да сте били без ток 4 дни, няма да получите обезщетение. Поне от „Електрохолд“

 

електрохолд

 

 

Електрохолд България – операторът, отговарящ за електроразпределителната мрежа в половин България, няма да плати обезщетения на хората, останали без ток два, три и дори четири дни заради авариите, причинени от снега през уикенда. 

 

 

Това става ясно от отговор на дружеството до OFFNews.

 

 

„ЕРМ Запад е отговорен оператор на електроразпределителната мрежа на територията на Западна България, който стриктно спазва своите лицензионни, законови и регулаторни задължения“, пишат оттам.

 

 

В общите условия обаче е записано, че при доказано неспазване на срок по вина на ЕРМ Запад дружеството заплаща на клиента неустойка в размер на 10 лева за всеки 24 часа закъснение.

 

 

В случай че клиентите останат без електрозахранване повече от 24 часа по вина на ЕРМ Запад, дружеството заплаща на клиента неустойка в размер на 30 лева. В случай че преустановяването на електрозахранването е с продължителност над 36 часа, ЕРМ Запад дължи допълнително неустойка в размер на 20 лв. за всеки започнал период от 12 часа, през който клиентът е без електрозахранване.

Оказва се обаче, че дори хората да са били без ток повече от 48 часа (например в Ихтиман и региона) и дори 96 часа (в Монтанските села), обезщетения няма да има. Причината е, обясняват от Електрохолд, че авариите са резултат от „непреодолима сила„.

 

 

„През уикенда на 25-26 ноември настъпиха множество аварии по електроразпределителната мрежа в резултат на непреодолима сила (бури, снежни затрупвания, заледявания). Над 1200 служители на компанията работиха и продължават да работят на терен денонощно за възстановяване на електрозахранването на клиентите. Те работят в изключително тежки условия при блокирани от паднали дървета пътища, непроходими горски и планински терени, ниски температури, силен вятър и заледявания“, обясняват от компанията.

 

 

Става ясно, че дружеството не носи отговорност при повреди в електрическите мрежи и съоръжения по независещи от електроенергийното предприятие причини и с цел предотвратяване на непосредствена опасност за здравето и сигурността на хора или съоръжения.

 

 

 

Заради това, че авариите са причинени от бури и сняг, ЕРМ не носи отговорност за настъпилите събития.

 

 

 

„Няма събитие, което да предполага имуществена отговорност на дружеството за щети, нанесени на клиентите. Дружеството няма как да носи вина за природни бедствия. Те са извън неговия разумен контрол“, категорични са оттам.

 

 

Омбудсманът на България доц. Диана Ковачева обаче е на друго мнение. Според нея хората, останали без електричество след падналия сняг, трябва да бъдат обезщетени и не трябва да се допусне ЕРП да се скрият зад общите си клаузи за непреодолима сила. Именно тази клауза посочва и Електрохолд България в отговора си до OFFNews.

 

 

 

Омбудсманът е сезирал министъра на енергетиката и КЕВР, за да проверят дали електроразпределителните дружества са изпълнили своите задължения за поддръжката на мрежата.

 

 

Министърът на енергетиката Румен Радев каза, че ще бъде проверено дали абонатите ще получат обезщетения, но уточни, че отношенията са между абонатите и съответния доставчик на услугата. Министерството на енергетиката не е доставчик на услугата, подчерта Радев.

 

 

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в сряда, че парламентарната му група работи по предложение за задължаване на доставчиците на ток да изплащат обезщетения, както и по текстове за глобяване на дружествата от КЕВР.

 

 

OFFNews изпрати въпроси и до другите два оператора в България – Енерго-Про и EVN. Отговори за това дали абонатите ще получат обезщетения все още няма. 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

dachkov-chenro-bqla

Навални беше измамник от ниска топка, налудничав нарцис, чиято цел никога не е била демокрацията и свободата

февруари 21, 2024
big_b031406aea

Тъмните прозорци на жилищата в България дават ясен знак

февруари 21, 2024
1010x570

Борисов отговори на ПП-ДБ: Незряло и неприемливо, искат да си делкаме държавата / ВИДЕО

февруари 21, 2024
2112855085

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

февруари 20, 2024
45ea0c53dbbcfeddfa7d3047209215c1

Тъжна вест: Отиде си още една голяма българска актриса от златните години на киното и театъра ни

февруари 20, 2024
10685298

Кирил Петков: Предлагаме договор за 4 години между ПП-ДБ и ГЕРБ, регулаторите си делим по равно

февруари 20, 2024