Политика

Светлана Боянова, Аграрна камара: Не е фалшива новина намерението за продажба на държавна земя

Светлана Боянова, Аграрна камара: Не е фалшива новина намерението за продажба на държавна земя

 

боянова

 

 

Българската аграрна камара изрази несъгласие със заявеното намерение на финансовия министър Асен Василев за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд.

 

 
„Държавата трябва да пази своята земеделска земя. Единстено, когато се налага да се обещетяват граждани, може да служи за поименни компенсационни бонове“, обясни пред БНР Светлана Боянова, изпълнителен директор на Аграрната камара.

 

 
Това не е фалшива новина, заяви тя.

 

 
„Не е заложено като приход в Бюджет 2024, но е в приходната част за 2025 г. – в частта „Други“, намира се на страница 13 в Програмния бюджет на Министерството на земеделието и храните. Проверено е и е видяно в документацията, качена на сайта на Народното събрание. Самият факт, че се прави по този непрозрачен начин идва да покаже, че нещо не е както трябва“.

 
Когато Мирослав Найденов беше земеделски министър, отново темата излезе на дневен ред, но той беше спрян бързо.

 

 
„Проблемът е в това, че има законова възможност да се проведат търгове за продажба. Дали е целесъобразна, етична и морална е друг въпрос. Едва ли в момента има такава крещяща нужда за бюджета, че да се прибягва до продажба на земеделска земя. Мотивът, че няма достатъчно пари за 2024 -та не издържа, защото той го е казал като намерение за 2025 -та. Явно целите са съвсем други. Той трябва да каже какви са“.

 

 
Държавният поземлен фонд в момента е от 2 милиона и 200 хиляди декара, посочи Боянова. От него годишно в хазната влизат 90 милиона от наеми и ренти.

 

 
„600 хиляди не са много пригодни за земеделска дейност. Важно е да не се дава възможност за субективно определяне на земите, които да бъдат предлагани на такива търгове за продажба. При продажба може да се промени предназначението на земите.

 

 
Това е държавна поземлена собственост, не е на Асен Василев и това не може да бъде само негово решение. Държавата е един актив, който не може да бъде в разпореждането само на един човек. Радвам се на реакцита на Министерството на земеделието. Ако те не бяха реагирали с такова становище, нямаше и да разберем, че става въпрос за такова намерение.

 

 
Това е един пример как не трябва да се прави политика. Надявам се след като тези намерения бяха разкрити, това да бъде възпиращо“

 

БНР, Епицентър

Политика

More in Политика

1010x570

Борисов отговори на ПП-ДБ: Незряло и неприемливо, искат да си делкаме държавата / ВИДЕО

февруари 21, 2024
2112855085

Проверка на фактчекърите показва, че лъжат и за бежанците. България е подписала допълнително споразумение за прием в замяна на Шенген

февруари 20, 2024
10685298

Кирил Петков: Предлагаме договор за 4 години между ПП-ДБ и ГЕРБ, регулаторите си делим по равно

февруари 20, 2024
991-ratio-rumen-radev

Радев: В оскотялото време на ротация, сред брокери на несвобода Левски изглежда болезнено недостижим

февруари 19, 2024
3323532d09b659479b63b15bcdfd4a95

За да мине ротацията: Създават нов пост на Николай Денков

февруари 18, 2024
1010x570 (1)

Денков пред „Известия“: Няма значение дали българската икономика ще пострада, важното е санкциите да имат ефект върху Русия / ВИДЕО

февруари 17, 2024