ОБЩЕСТВО

Часове след съобщението на Светия Синод: Какво се знае за състоянието на патриарх Неофит

Часове след съобщението на Светия Синод: Какво се знае за състоянието на патриарх Неофит

 

big_675

 

 

Българският патриарх Неофит е приет в болница. Това стана ясно от изненадващо съобщение на Светия Синод на Българската православна църква. Духовниците призовават вярващите да се молят за здравето на патриарха.

 

 

 

В официалното съобщение се посочва, че патриархът е настанен в болница „по повод на белодробно заболяване”. След това нова официална информация не беше да дадена. От свои източници NOVA научи, че главата на БПЦ е в тежко здравословно състояние.

 

 

 

Патриархът не за първи път влиза в болница, като преди това беше настаняван в частни лечебни заведения. Този път той е приет във Военномедицинската академия и информацията за неговото състояние е много сериозно пазена в тайна. Вероятно обаче патриархът е в лечебното заведение от поне две седмици.

 

 

 

Пред NOVA Тивериополският епископ Тихон обясни, че няма почти никаква информация за това как е патриархът. „Нищо не се знае, което не е добре, защото така излизат много спекулации, някои които доста грозни”, е неговото мнение.

 

 

Няколко пъти през годините се е случвало патриарх Неофит да влиза в болница заради различни проблеми със здравето. „Не е прецедент. Видно е, че той е, така да се каже, немощен”, добави Тихон.

 

 

 

В последно време обаче патриархът рядко се показва. Последното заседание на Синода беше на 22 ноември, което не е било ръководено от него. „Трябва да е бил приет някъде една седмица преди заседанието, защото е трябвало да има време да се издаде пълномощно”, уточни Тивериополският епископ Тихон.

 

 

 

Отново на 22 ноември в Светия Синод бяха проведени и две срещи. Едната – с президента Румен Радев, а другата – с председателя на ДПС Делян Пеевски и депутата от Движението Йордан Цонев. От снимките и на двете срещи се вижда, че патриархът отсъства. Силно впечатление направи и това, че на храмовия празник на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” патриархът отсъстваше, което беше прецедент.

 

 

Последно патриарх Неофит беше официално видян на срещата си с доскорошния кмет на София Йорданка Фандъкова. Преди това на служенията за посрещането на мощите на Св. Патриарх Евтимий. По традиция, патриарх Неофит отслужи и тържественото богослужение, с което се възвестява възкресението на Божия син.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

phpviaxb0_559x345

Христо Иванов: „Пачавра леке не хваща“ – Пеевски иска да въвлече всички в отвратителен скандал

февруари 23, 2024
big_1711

Повдигнаха обвинение срещу актьора Христо Шопов, задържан е за 72 часа, иззети са му 3 пистолета

февруари 23, 2024
big_russia-2123697_1280

Спират инвестициите от Русия със закон, можели да „навредят на нац. сигурност и обществения ред в страната“

февруари 23, 2024
1708604719-kolan

Наши митничари накараха турчин да си разхлаби панталона и ето какво откриха / СНИМКА

февруари 22, 2024
1010x570

Митрофанова: Навални е агент на ЦРУ и МИ-6, Русия няма интерес от смъртта му / СНИМКИ

февруари 22, 2024
75573_0262194a5e4fdb0d96016606c7b924ce

Пеевски отсече: „всичко свърши Христо, приятелю мой“! Без ДПС наистина всичко за наглите Кирчо, Христо и Лена приключва!

февруари 22, 2024