СВЯТ

„Вашингтон пост“: САЩ и Украйна взаимно се обвиняват и оплакват за провала на контраофанзивата

„Вашингтон пост“: САЩ и Украйна взаимно се обвиняват и оплакват за провала на контраофанзивата

 

PNkOprp0I2Vw6hTmSHhn250q1CpsofV9SJJSVdOw

 

Украинската и американската страна задкулисно се обвиняват взаимно, че опитите на Киев да проведе контранастъпление са били неуспешни. Това се посочва в коментар на колумниста на The Washington Post Макс Бут, публикуван в понеделник, съобщава ТАСС.

 

 

 

В материала се посочва, че опитите на Киев да проведе контранастъпление „не са довели до големия пробив, на който се надяваха лидерите на Украйна и нейните поддръжници на Запад“. „Защо Украйна не постигна по-големи успехи? Зад кулисите има много взаимни обвинения между украински и американски официални лица.

 

 

 

Американците е оплакват, че украинците не са успели да организират комбинирана офанзива в стила на НАТО и са се върнали към битките на изтощение, характерни за съветска военна стратегия, като в същото време са насочвали крайно необходимия личен състав към второстепенни операции около Бахмут (украинското име на Артемовск – бел. ТАСС)“, отбелязва изданието.

 

 

 

„Украинците от своя страна се оплакват, че Западът не им е предоставил достатъчно оръжия, за да пробият руските укрепления и че много от оръжията, които са получили, са неработещи, добавя наблюдателят. „Украйна не разполага с оборудването и бронираните превозни средства, за да разминира и, което е по-важно, достатъчно въздушна мощ, за да попречи на руските пилотирани и безпилотни самолети да ударят настъпващите украински войски, докато се опитват да пресекат минни полета.“

 

 

 

„Силите на САЩ никога не биха атакували укрепени позиции без превъзходство във въздуха, но Пентагонът очаква украинските войски да направят точно това. И администрацията на Байдън не изпрати танкове M1 Abrams и ATACMS (тактически ракети) в Украйна до тази есен, това се случи твърде късно, за да повлияе на лятната контраофанзива“, подчертава Бут.

 

 

 

 

„Какво трябва да направят сега Украйна и нейните поддръжници на Запад? Мнозина ще настояват, че след провала на контранастъплението е дошло време да се сключи сделка с Кремъл“, се казва в материала. Наблюдателят обаче твърди, че Съединените щати трябва вместо това да увеличат доставките на оръжия за Киев и да се надяват да нанесат максимални щети на Русия.

 

 

 

 

Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни. Както съобщи на 30 октомври министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, през това време Киев е загубил над 90 хил. военни – убити и ранени, както и около 600 танка и 1900 бронирани машини от различни класове. На 15 октомври руският президент Владимир Путин заяви, че контранастъплението на украинските въоръжени сили се е провалило напълно, въпреки че Киев подготвя нови активни настъпателни действия в определени участъци на фронта, добавя ТАСС.

 

 

 

Източник: ТАСС

СВЯТ

More in СВЯТ

ezgif-6-3038cd6737

Арестуван украински депутат: Кабинетът на Зеленски е в паника

май 5, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024