Коментари

Космополитното е лично, срамотното е „българинът“

Космополитното е лично, срамотното е „българинът“

първан

 

 

И до мен стигна въпросното есе на видео (ще си го намерите, авторът се казва Иван Ланджев).

 

Почитания към автора и изпълнителя (Захари Бахаров), но иде реч за тежка тривиалност. Като фейсбук статус на незнаен вирален хипстър от Шишман е. Ще потърся да прочета други неща от автора, навярно са по-дълбоки. Спорът ми не е с него (според мен, той просто се е забавлявал с обезценени каламбури за ширпотреба), а с вашето прехласване. Пораснах и вече почвам да остарявам, а правилното изкуство у нас върти едно и също парче: горчиво усмихната интелектуалска надменност към собствения народ.

 
И също, потресаващо е как тъкмо онези слоеве, които отричат националното, охотно прибягват точно до него, когато дойде ред за насмешка.

 

 
Космополитното е лично, срамотното е „българинът“. Не е, например, маргинализираният и намачкан човек, който няма шанс за широта, не е консуматорът, който няма шанс за дълбочина, не е дори горкият Ганьо, ами е баш българинът. Няма социални обяснения, само национални. И никъде другаде по света не е така. Само у нас е така. Пием белина и това е!

 

 
Не, не ми казвайте, че това са будителски работи. И други разочаровани от „българина“ знам от учебнците, ама бая от тях умряха за него.

 
Този национален комплекс за малоценност е също банален за напомняне, но явно е нужно. Изследван е отдавна. Казано кратко, ако наистина съществува някаква българска специфика, тя е точно в този комплекс. Още по-кратко: самата поява на това есе е смешното у българина. Самосбъдваща се травма. Будителите са онези, които ни вадят от нея, а не онези, които ни я натякват.

 

 

А, има и още нещо българско, а може би – балканско, османско, византийско, знам ли. Това е съчетаването на противоположности, балансът, двоичността. Затова и есето е все пак надушило посока. А има и попадение даже – единственото място в есето, в което не разпознах клиширан упрек, е всъщност и реален бисер на автора.

 

 

Май беше: искаме да казват, че компютърът е измислен от нас, но не искаме да ни превръщат в компютри. Да!

 

Първан Симеонов

Коментари

More in Коментари

залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024