Здраве

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

кунчев-1

 

 

Тази година грипът е с по-интензивно начало и не започва с лека хрема и кашлица, а с много сериозна отпадналост, температура, главоболие. И едва след това се появяват дразнене на гърлото и кашлица и бронхити и пневмония като усложнения“.

 

 

Това коментира по bTV доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

 

 

 

Сега сме в преходен период, започва активността на грипа. Това, че миналата седмица имаме първите потвърдени случаи от страната, значи, че нещата се развиват според очакванията. Те дори се движат с около десет дни – две седмици закъснение, защото миналата година по това време вече имахме много по-сериозна грипна активност, но и това ще стане, посочи той.

 

 

Ние вече над 30-40 г. наблюдаваме всяка година какво се случва и в 90% от от тях грипната епидемия е в края на януари или първите една-две седмици на февруари. Сега според това, което се случва в Европа и според доказаните случаи у нас, очевидно през декември ще набира скорост, за да достигне епидемични нива през януари, коментира доц. Кунчев.

 

 

 

Той обясни, че интересът към противогрипната ваксина се увеличава всяка година, а опитите са и бройките им да се увеличават.

 

 

„До Нова година със сигурност всеки, който желае и е над 65 г., ще може да се ваксинира при личния си лекар. Гоним ефекта да предпазим тези хора, за които това е най-важно – хората с хронични заболявания и по-възрастните. Всяка година виждаме, че грипната епидемия взема живота на 2000-3000 души от тези групи“, заяви доц. Кунчев.

 

 

 

Той посочи, че вече са минали една – две вълни на други респираторни инфекции, като посочи, че това е характерно за сезона преди обичайната грипна епидемия. За новите варианти на COVID-19 доц. Кунчев посочи, че няма да как се прогнозират.

 

 

 

„Една-две седмици имаше задържане на високи нива, но вече има спад на случаите. Под 400 души са тези, които са настанени в болници, под 30 са тези в интензивните отделения – най-вече по-възрастни хора. Така че за момента не представлява особен проблем“, коментира доц. Кунчев.

 

 

 

За болните от COVID-19 той припомни, че ограничения вече не са необходими, но все пак изолацията е по-добрият вариант.

 

 

Новото заболяване в Китай

 

 

По повод новите случаи на болни в Китай от „недиагнистицирана пневмония“ доц. Кунчев посочи, че донякъде е станало ясно какво се случва там.

 

 

„Каквото и да се появи, рано или късно достига навсякъде по света. Наистина сме вече едно голямо село и със самолетите всичко се разнася за часове. На 13 имаше съобщение на китайската здравна комисия, че има завишение на заболяемостта от пневмония. През този сезон това не е особена изненада. Проблемът обаче е, че е при деца.

 

 

Не е засегнат цял Китай, разпространява се основно в две провинции. Колегите до момента откриват обаче, че се разпространява коктейл от доста различни неща – микоплазмена пневмония, респираторно-синцитиален вирус, аденовирус и някои грипни вируси“, коментира доц. Кунчев.

 

 

 

Той посочи, че и Европейският център по контрол на заболяванията засега не вижда нещо особено притеснително.

 

 

 

„Няма нов и непознат вирус – това донякъде ни успокоява. Не е и лошо, че тези неща се чуват, защото показват, че системата работи – ако нещо тръгва, да се знае какво, да може да му се намери генетичния код и да се изработят ваксини. Обяснението на много голяма част от колегите е в изолацията заради COVID-19. Следващите десетина дни ще бъдат ключови – има ли нов причинител, какъв е той, или е просто нормално сезонно заболяване“, коментира главният държавен здравен инспектор.

 

Оф нюз

Здраве

More in Здраве

php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023