Здраве

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

лютеница-1

 

 

Блъскат картофи в лютеница и „Снежанка“. Скандалното съдържание дори е описано на етикети на въпросните продукти, въпреки че е в разрез с оригиналните им рецепти.

 

 

За да напълнят буркана, някои производители влагат картофено пюре, което излиза по-евтино от пиперковото и доматеното. Задължително присъстват и нишестетата в разядката, като много от производителите пропускат да упоменат произхода им, тоест дали е от картофи, модифицирано или царевично.

 

 

 

Препоръчително е обаче да фигурират и данни за вида им. Като технологична добавка, която се влага в много продукти, има десетки Е-номера за нишесте.

 

 

Зеленчуци

 

Доматите и пиперът пък са заменени от пюрета. Производителите масово са спестили информация, че има тиквено пюре и технологични добавки в описанията за състава върху етикетите като сгъстители, оцветители и прочие, констатира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

 

 

На външен вид обаче е очевидно, че има сгъстители като гуми и емулгатори, които правят консистенцията на лютеницата като каша. При домашно приготвената разядка обикновено на повърхността се образува слой с мазнина и вода от зеленчуците. Такъв обаче липсва на продуктите от магазина именно защото в него се слагат нишестета и гуми.

 

 

Кремообразният ефект не може да се постигне само с нишесте, обясни пред „Телеграф“ д-р Иванов и добави, че за целта се слага и технологичната добавка гума.

 

 

 

В традиционната лютеница обикновено има домати, пипер, може и патладжан и подправки. Фабриките обаче бълват бурканчета с двойно повече съставки, сред които пюре от тиква, моркови, картофи, нишесте и много други.

 

 

Сладост

 

Захарта обикновено е на трето място при изброяването на съставките, което означава, че като количество се нарежда веднага след зеленчуците. Производителите са задължени да изброят продуктите, като започват от това, което е с най-висок процент съдържание, поясни д-р Иванов.

 

 

 

От данните в етикетите се вижда, че захарта във всяко едно бурканче е около 11-12 грама, което се равнява на около 4 пакетчета захар. Това на практика автоматично изключва лютеницата от менюто на хора, страдащи от диабет или такива, които са на режим, който предвижда прием на по-малко захар, коментира д-р Иванов.

 

 

Добавка

 

 

Картофеното нишесте пък намира приложение в готовите салати като „Снежанка“ и руска. Въпреки че за направата на салата „Снежанка“ са необходими само цедено кисело мляко, краставици и подправки, описанието на етикетите на опакованите салати е безкрайно, каза д-р Иванов.

 

 

 

В продуктите, които се предлагат в магазините обаче, има не само мляко, но и майонеза, картофено нишесте и куп Е-номера и заместители. Единственият продукт, който е натурален, е краставицата, но в най-добрия случай в една опаковка тя е около 40-50% от съдържанието.

 

 

 

Някои производители директно са описали, че вместо мляко са вложили имитиращ продукт, който се състои от сухо мляко, палмова мазнина, картофено нишесте, млечен протеин, закваска, желатин, мая, консервант.

 

 

Майонезата, която не е сред традиционните съставки в салата, обаче отново е приготвена с евтини заместители. Забъркана е от олио, сухо мляко, емулгиращо нишесте, стабилизатори, модифицирано нишесте, сол, захар, кисела подправка, регулатор на киселинността, консервант Е202 и Е211, сол копър, чесън на прах.

 

 

Руската е като справочник по химия

 

Съставът на руската салата, която се продава в магазините, е като справочник по химия според д-р Иванов. На етикетите надлежно е описано цялото съдържание, както и произходът на някои от продуктите.

 

 

Оказва се, че картофите присъстват не само като основна съставка в салатата, но и компонентите за направата й. Например в майонезата има картофено и царевично нишесте, а вместо яйца има жълтъци на прах. В шунката също има картофено нишесте. Но не само. В състава, описан върху етикетите, има и механично отделено месо, което е отпадък, ароматизиран с говеждо, свинско месо, технологични добавки и много други.

 

Телеграф, Лупа бг

Здраве

More in Здраве

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023