СВЯТ

Русия напусна ключов военен договор, НАТО заяви, че ще я последва, България първа преустанови участие

Русия напусна ключов военен договор, НАТО заяви, че ще я последва, България първа преустанови участие

 

d4098da0f0af4287a395e2ed343876e9

 

 

НАТО разкритикува днес решението на Русия да се изтегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и заяви, че планира да преустанови участието си в него за толкова дълго време, колкото е необходимо, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съюзниците (от НАТО) осъждат решението на Русия да се изтегли от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и военната ѝ агресия срещу Украйна, която противоречи на целите на този договор. Изтеглянето на Русия е най-скорошното ѝ действие от серията ходове, които систематично подкопават евроатлантическата сигурност„, се казва в изявление на НАТО.

 

 

 

 

В тази връзка, като последица, страните от НАТО възнамеряват да преустановят участието си в ДОВСЕ за толкова дълго време, колкото е необходимо, в съответствие с правата по международното право. Това решение се ползва с пълната подкрепа на всички страни от НАТО„, се изтъква в изявлението.

 

 

 

Министерският съвет  у нас също прие решение за спиране на действието за Република България на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР).

 

 

 

 

По-рано днес Русия официално се изтегли от ДОВСЕ, който въвежда ограничения за ключови категории конвенционални оръжия. Москва аргументира решението си с твърдения, че Съединените щати са подкопали сигурността след края на Студената война с действията си, насочени към разширяване на НАТО.

 

 

В 00:00 часа на 7 ноември 2023 г. приключи процедурата за оттегляне от ДОВСЕ (Договор за обикновените въоръжени сили в Европа)„, заяви руското външно министерство на своя уебсайт. „По този начин този международноправен документ, който нашата страна спря да изпълнява още през 2007 г., най-накрая стана история за нас„, пише още в съобщението.

 

 

 

Договорът сключен през 1990 г. – в края на Студената война и една година след падането на Берлинската стена, припомня Ройтерс. Той постави ограничения върху разполагането на военно оборудване с цел поддържане на военния баланс между страните от НАТО и тогавашната Организация на Варшавския договор. Русия преустанови участието си в договора през 2007 г. и прекрати активното си участие през 2015 г.

 

 

 

 

През май 2023 г., повече от година след началото на на войната в Украйна, която Русия започна през февруари 2022 г., президентът Владимир Путин подписва указ за денонсиране на пакта, с което си навлече осъждане от страна на НАТО за „подкопаване на евроатлантическата сигурност„.

 

 

 

 

ДОВСЕ беше сключен в края на Студената война, когато изглеждаше възможно формирането на нова архитектура на световната и европейската сигурност, основаваща се на сътрудничество, и бяха направени съответните опити„, заяви още руското външно министерство. То обаче отбеляза, че действията на САЩ за разширяване на НАТО са довели до „открито заобикаляне“ на редица ограничения от страна на Северноатлантическия алианс. „По този начин ДОВСЕ в първоначалния си вид загуби връзка с реалността„, каза в заключение руското външно министерство.

 

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024
image_870x_64eb0eca723ca

Киев опита нова атака към Крим, руснаците унищожиха четири американски ракети ATACMS

май 4, 2024
1010x570

ООН за разрушенията в Газа: „Не сме виждали нищо подобно от Втората световна война“

май 3, 2024
Image_17795299_40_0

Озверели нашенски роми се млатят с тояги и дъски в Италия, местните плачат и не смеят да излязат навън / ВИДЕО

май 3, 2024
ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024