ОБЩЕСТВО

ЦИК с извънредно решение за гласуващите с машините

ЦИК с извънредно решение за гласуващите с машините

 

цик-1

 

 

В отговор на множеството сигнали за технически неизправности в машинното гласуване, Централната избирателна комисия (ЦИК) издаде насоки за унищожаване на бюлетините от машинния вот, когато те не излязат напълно разпечатани, предаде Нюз.бг и БТА.

 

 

Според получената информация, избирателите, които са гласували за повече от един тип избори, често получават само една от бюлетините от машината, в резултат на което ЦИК е дала специално указание на секционните избирателни комисии.

 

 

 

Инструкциите идват след подадени жалби от гласоподаватели от началото на изборния ден в 7:00 часа, които съобщават за проблеми с машините, които издават само част от дадените гласове, когато се гласува за повече от един кмет на балотажите. Този проблем накара някои общински избирателни комисии да обмислят прекратяване на машинното гласуване в някои райони, включително и в София.

 

 

ОИК са инструктирани при случай, че машината не разпечата всички попълнени от избирателя бюлетини, излязлата разписка да се унищожава и избирателят да бъде насочен към гласуване с нова разписка, за да се гарантира неговото право на глас. Тази мярка има за цел да осигури правилното и пълно отразяване на изборните намерения на всички гласували и да поддържа доверието в изборния процес.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024