Европа

Лавров: В ЕС няма демокрация, а „дисциплина на палката“. Блинкен и Борел са страхливци

Лавров: В ЕС няма демокрация, а „дисциплина на палката“. Блинкен и Борел са страхливци

 

1010x570

 

 

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а „дисциплина на палката“, и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел „страхливци“ за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

 

 

 

„Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В Европейския съюз няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО. Или по-скоро „по-добри“, отколкото в НАТО“, каза ръководителят на руската дипломация на пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

 

 

Лавров окачестви като „страхливци“ Блинкен и Борел, които напуснаха събитието след работната вечеря в сряда, извинявайки се с работни ангажименти, допълва БТА.

 

 

„На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкен, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел“, отбеляза Лавров и продължи: „Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си“.

 

 

 

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

 

 

 

„Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега“, каза той. „Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг“, добави той.

 

 

 

По думите му западните страни „насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия“.

 

 

По отношение на войната в Украйна, той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна са нужни две страни, „като в танго“, но от другата страна „танцуват брейк“, заяви руският външен министър на пресконференцията.

 

 

Източници: dnes.dir.bg, ТАСС

Европа

More in Европа

zx952y526_4395402

След 2 години война: Само 10% от европейците прогнозират победа на Украйна

февруари 21, 2024
big_1

Поддържаме силен натиск към Кремъл, от 24 февруари Европа въвежда нови санкции за Русия, обяви Урсула

февруари 21, 2024
ezgif-7-ec27409268

Неблагодарни украинци изхвърлят безплатна прясна храна на боклука в Германия

февруари 17, 2024
france24-reagira-syuzheta-podgotovka-159

France24 реагира на сюжета за подготовка на атентат срещу Макрон в Киев, за който да бъде обвинена Русия

февруари 15, 2024
пачка-банкнот-евро-51337026

Гърция вдига минималната заплата, за нас сумата е космос

февруари 13, 2024
1010x570 (1)

„Блумбърг“: Индустриалната суперсила на Германия приключва

февруари 10, 2024