Здраве

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

 

Image_16406194_40_0

 

 

Ужасяващ случай за объркани диагнози разказа бившият министър на здравеопазването Стефан Костадинов

Бившият здравен министър д-р Стефан Костадинов разказа във фейсбук профила си случай на объркано лечение на възрастна жена.

 

 

 

Костадинов разказва, че при проявил се здравословен проблем на жената са ѝ поставяни множество диагнози в различни столични болници. Губи тегло и ѝ е открита анемия. Оказало се, че в крайна сметка тя има тумор, и то не отскоро. Според бившия здравен министър след много обикаляне по болници и различни диагнози, никой не е взел биопсия, с която да се определи вида на тумора и да се започне лечение.

 

 

Д-р Стефан Константинов казва още, че няма да споменава имена на лечебни заведения и колеги, не само по етични причини, а защото не било само проблем на знания и компетентност. Според него това е въпрос на система, която не гарантира качество на услугите, а само стимулира въртенето на бройки. Допълва още, че всичко се свежда до това да се отчете преглед, хоспитализация.

 

 

 

Целият разказ на бившият министър на здравеопазването гласи:

 

 

Показателен случай за състоянието на здравеопазването ми поднесе вчерашното дежурство. Дама на 85 г. възраст преди три месеца започва да има трудности при уриниране, които постепенно се засилват. Налага се да се постави катетър (тръбичка в пикочния мехур), без който ходенето по малка нужда е невъзможно. И започват едни прегледи, изследвания, хоспитализации. Жената губи тегло, открита е анемия. Постъпва в урологично отделение на голяма многопрофилна болница, където има гинекология, но консултация с гинеколог няма.

 

 

Пътеката е отчетена съгласно изискванията на касата. Диагнозата – хеморагичен цистит. Изписана е с постоянен катетър – така както е приета. Консултирана се в друга голяма многопрофилна болница, също с отделение по гинекология – заръката – да не се маха катетъра. Многобройни амбулаторни консултации с уролози, нефролози, кардиолог, хематолог, появява се и акушер- гинеколог, че даже и офталмолог. Всеки си пише някаква диагноза от неговата специалност – бъбречна недостатъчност – неуточнена, други неуточнени кисти на яйчника, хипертонично сърце, анемия, отлепване на ретината.

 

 

Накрая се появява кървене, което също получава своята „точна“ диагноза – кървене след менопауза. Никой обаче не обяснява защо се стига до невъзможността за уриниране. Описаните състояния при прегледите и хоспитализацията изглеждат като копирани шаблони от електронната системата и доста различни от това, което в същност се намери. Тумор, обхващащ предната влагалищна стена, който е първопричината да се притисне пикочния път и уринирането да е невъзможно без катетър. Вероятно произхожда от маточната шийка, но в този напреднал процес е трудно да се каже кое в същност е било първичното огнище или кое вторично е засегнато. Едно е сигурно – не се е появил преди седмица.

 

 

 

Лесно е било да се види при обикновен преглед или да се усети с пипане. И да се вземе проба от него, дари в кабинет. Три месеца жената е обикаляла множество лечебни заведения, всяко отчело първични, вторични, кешови прегледи, че даже и хоспитализация, без поне да се насочи към диагнозата, която не е трудна за доказване. Никъде не е взета биопсия (парченце тъкан от тумора) , с която да се определи вида му и започне лечение.

 

 

 

 

Имена на лечебни заведения и колеги няма да чуете от мен, не само по етични причини, а защото това не е единствено проблем на знания и компетентност. Въпрос на система е, която не гарантира качество на услугите, а само стимулира въртенето на бройки. Всичко се свежда до това да отчетем преглед, хоспитализация. Много приказки съм слушал, как конкуренцията гарнирала качеството, как пациентът щял да избере по-добрия.

 

 

 

Ами ето ви резултата – София със своите 70 болници – гарантирано ли е качеството, или е гарантирано, че просто ще ви приемат, за да отчетат клиничната пътека – уникалното родно изобретение за заплащане на болниците. И как точно се очаква пациентът да избере качеството? В състояние ли е той да прецени кой е „качествения“ лекар или лечебно заведение, към които да се насочи? Нали не смятате, че тази пациентка и роднините и не са били заинтересовани или им е липсвало желание да получат добра диагностика и лечение?

 

***

Дайте да разкриваме още болници, явно конкуренцията е малка и за това са ни лоши резултатите. И да няма никакви ограничения. Контрол – само на хартия. Там, където някой трябва да се опраска. И още пари в бюджета, много пари. И по-високи данъци, а ако може и още по-висока здравна вноска. Е това ще е баш реформа! Пазарна.

 

24 часа

Здраве

More in Здраве

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023