Политика

Даниел Митов за сегашното управление и Бойко Борисов: Не вярвайте на всичко, което говорим

Даниел Митов за сегашното управление и Бойко Борисов: Не вярвайте на всичко, което говорим

zx860y484_4563811.fa9cdf03da0d9cf54aec8d25142f8d81

Не вярвайте на всичко, което говорим. Така депутатът от ГЕРБ Даниел Митов коментира пред „Нова телевизия“ думите на Бойко Борисов, че ще подаде оставка като лидер на партията, ако политическата сила „мръдне от позицията си“, след като Народното събрание реши за отказа от внос на руски петрол. В крайна сметка парламентът реши окончателно рафинерията на руската „Лукойл“ в Бургас да изнася горива от руски нефт до 1 януари, а да внася от суровината до 1 март.

Според Митов това е тема, която не е на дневен ред, въпреки че посочи дерогацията като основен приоритет за парламента след приемането на промените в Конституцията. Той изрази увереност, че след спирането на вноса на руски петрол няма да се стигне до покачване на цените на горивата.

Екзотична формула на управление

 

 

За бившия външен министър сегашното управление е постигнато по една „екзотична формула“ и според него в един момент тя ще трябва да бъде преработена. По думите му е логично лидерите на партиите да влязат в изпълнителната власт, за да може да се носи отговорност.

„Тежестта и политическата легитимност се измести в парламента и никой не гледа към изпълнителната власт като авторитет, който задава пътя. Заради екзотиката в тази формула, политическите лидерите са в Народното събрание и не са министри. Затова всички гледат към парламента и всичко минава през тази верига, която налага непрекъснати консултации. В развитите демокрации слагат лидерите си отпред – като министри и премиери, за да се пренесе тази легитимност и правителството да върши работа, а министрите да разчитат на парламентарните си групи“, обясни Митов.

Той обаче на няколко пъти отказа да коментира дали ГЕРБ ще предприеме персонални промени в кабинета, когато се осъществи ротацията на премиерите през март догодина. По думите му най-важното в момента е да се приемат промените в Конституцията, като дори предположи, че това ще стане до края на тази година. Вчера те минаха на първо четене в пленарна зала, но според Митов ще има още корекции преди да се гласуват на второ четене.

Как се работи с ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“

 

 

Депутатът от ГЕРБ каза още, че при преговорите за подкрепа за избирането на нови шефове на регулаторите ще се реши коя партия с каква квота ще е. През седмицата лидерът на парламентарната група на партията Десислава Атанасова обяви, че ДПС ще получи една трета от председателските постове. Митов коментира и заявката на Делян Пеевски да стане премиер, като от думите му се разбра, че не я приема сериозно. Той посочи и как се работи с ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„В ДПС са опитни хора, бързо разбират какъв е дневният ред на обществото. С „Продължаваме промяната – Демократична България“ понякога трябва да се разговаря повече, да им се обясняват някои неща. Опитват се по-бързо да реагират на някои събития правилно, но не винаги се получава“, добави Митов.

https://hotpoint-news.com

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024