СВЯТ

Зеленски: Армията иска да мобилизираме още 400 000-500 000 души, засега никой не ни кани в НАТО

Зеленски: Армията иска да мобилизираме още 400 000-500 000 души, засега никой не ни кани в НАТО

170023472299640

 

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че военните са поискали още 400 000-500 000 души да бъдат мобилизирани за служба в армията, но поясни, че все още не е взето окончателно решение, предадоха Ройтерс и БТА.

 

 
Украинският лидер заяви на днешната си годишна пресконференция в Киев, че се очаква представителите на висшето военно командване и правителството да обсъдят „доста чувствителния въпрос за мобилизацията“ и след това той да бъде разгледан и от парламента.

 

 

„Аз казах, че ще имам нужда от допълнителни аргументи, за да подкрепя този ход. Защото, на първо място, става дума за хора и защото, на второ място, става дума за справедливост, това е въпрос на отбранителна способност и въпрос на финанси“, каза Володимир Зеленски.

 

 

 
Украинският президент заяви, че за предложената допълнителна мобилизация биха били необходими 500 милиарда гривни (13,5 милиарда долара).

 

 
Той изрази увереност, че подкрепата на САЩ и Европа за Украйна ще продължи.

 

„Полагаме много сериозни усилия по този въпрос и съм сигурен, че Съединените щати няма да ни предадат“, каза украинският лидер.

 

Средствата за Украйна се забавят както в САЩ ($61 млрд.), така и в Европейския съюз, заради политически разногласия, отбелязва Ройтерс.

 
Зеленски изрази очакванията си, че в Европейския съюз скоро ще бъде одобрен помощен пакет за Украйна на стойност 50 милиарда евро.

 

 

Зеленски призна откровно, че засега никой не кани Украйна в НАТО, предава УНИАН.

 

„Ние знаем, че това (присъединяването към НАТО) е най-мощният вариант за нас сега. Не сме поканени в НАТО и сигналите за някакво частично участие, честно казано, са глупости“, каза президентът.

 

 

По думите му  „руският диктатор Владимир Путин дава ясни сигнали, че не иска мир. Следователно, ако Украйна се присъедини към НАТО, съществува огромен риск от пряк сблъсък между Руската федерация и войските на Алианса.“

 

 

„Дали страните от НАТО ще се присъединят и ще се борят за част от Украйна, която има един или друг статут в НАТО? Ние с вас не признаваме окупираните територии от руснаците. Тоест това ще означава, че не сме съвсем в НАТО“, обясни Зеленски.

 

 

Той нарече вариантите за частично влизане на Украйна в НАТО „фантази“, докато част от нея е окупирана.

 

Зеленски беше попитан директно за отношенията му с главнокомандващия ВСУ ген Валерий Залужни след седмици на спекулации за напрежение между двамата, отбелязва Ройтерс.

 

 
„Имам работни отношения със Залужни. Той е отговорен за резултата на бойното поле, заедно с генералния щаб. Има много въпроси там. Офанзивата е сложен въпрос. Нещо е направено, нещо не е направено, нещо се случва, нещо липсва или въобще няма да бъде направено. Аз смятам, че можем да си позволим да живеем в Украйна днес с резултат всеки ден. Всеки от нас трябва да е готов да допринесе за този резултат. И това не е саможертва. Да си главнокомандващ е чест и да си президент е чест, огромна чест. Трябват ни силни действия и резултати. Това е“, каза Зеленски, цитиран от украинската новинарска агенция Укринформ.

 

 

Отговорът показа явно недоволство от главнокомандващия. Интересното е, че Зеленски вече два пъти избягва да отговори пряко на въпроса дали ще смени военното ръководство на страната. Очевидно той би искал да уволни Залужни още преди няколко месеца, но главнокомандващият има отлична защита от страна на САЩ и Запада, коментират експерти и анализатори

СВЯТ

More in СВЯТ

GNxsrS1WAAAQwag_5143859488656504037_big

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

май 18, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024