Европа

Медведев сърдечно благодари на ЕС за санкциите. Какво се крие зад убийствения му сарказъм?

Медведев сърдечно благодари на ЕС за санкциите. Какво се крие зад убийствения му сарказъм?

Medvede-1170x702

 

 

 

Докато икономиките на държавите от Европейския съюз (ЕС) изпадат в рецесия, брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия расте. Това заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев на 19 декември на страницата си в социалната мрежа X (бившия Twitter).

 

 

„Европейската икономика постоянно потъва в рецесия. В Германия БВП е -0,2% на годишна база през второто тримесечие и -0,3% през третото тримесечие. Във Франция той е +0,5% през второто тримесечие, но -0,1% през третото“, посочи той, коментирайки налагането от ЕС на 12-ия пакет от санкции срещу Русия.

 

 

 

В същото време в Русия БВП е добавил 5,5% на годишна база през третото тримесечие и 7,8% през второто, подчерта Медведев. Според него е време съюзът да помисли за следващия пакет от санкции.

 

 

 

„ЕС, благодаря ви за растежа!“ – заключва заместник-председателят на Съвета за сигурност.

 

 

 

Европейският съюз одобри 12-ия пакет от антируски санкции. Ограниченията предполагат нови експортни ограничения срещу Русия по отношение на продукти и технологии с двойна употреба, както и забрана за пряк или непряк внос, покупка или трансфер на диаманти, включително бижута, от Русия.

 

 

 

На 14 декември руският президент Владимир Путин заяви по време на „Резултатите от годината“, че руската икономика разполага с голям резерв. Той отбеляза, че Руската федерация е натрупала този резерв от сила и стабилност във финансите и икономиката през предходните десетилетия.

 

 

 

Говорейки за икономическите показатели на страната, с които може да се гордее, той отбеляза, че основният от тях е БВП: до края на годината се очаква той да нарасне с 3,5 %.

 

 

 

Преди това, на 13 декември, външният министър Сергей Лавров, говорейки пред Съвета на федерацията, заяви, че залогът на блицкрига на санкциите срещу руската икономика се е провалил, но Западът не е готов да признае грешките си. Той добави, че Западът все повече лелее мечтата си да елиминира Русия като независим геополитически субект.

 

https://kritichno.bg

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024