Европа

Орбан блокира 50 млрд. евро помощ за Украйна и заяви, че все още може да спре присъединяването към ЕС

Орбан блокира 50 млрд. евро помощ за Украйна и заяви, че все още може да спре присъединяването към ЕС

орбан photo_verybig_106545

 

 

В петък унгарският министър-председател Виктор Орбан отстоя решението си да наложи вето на пакета от помощи на ЕС за Украйна в размер на 50 млрд. евро (54,94 млрд. долара) и заяви, че все още може да спре присъединяването на Киев към блока, след като преговорите за членство получат зелена светлина, цитирана от Ройтерс.

 

 

 

На срещата на върха в Брюксел в четвъртък другите лидери на Европейския съюз заобиколиха възраженията на Орбан, като го накараха да напусне залата, докато те предприемаха историческата стъпка да се съгласят да започнат преговори за присъединяване с държава, която е във война.

 

 

 

Но те не можаха да преодолеят съпротивата на Орбан, който поддържа тесни връзки с Русия, срещу преразглеждането на бюджета на блока, за да се насочи жизненоважна финансова подкрепа към Украйна и да се осигурят повече пари за други приоритети на ЕС, като например управлението на миграцията.

 

 

Пробивът по пътя към членство дойде в критичен момент за Украйна, която не успя да постигне значителни успехи в контраофанзивата си срещу руските сили за нахлуване и за която президентът на САЩ Джо Байдън досега не успя да прокара през Конгреса на САЩ пакет от 60 млрд. долара за Киев.

 

 

 

Орбан заяви пред държавното радио в петък, че е трябвало да блокира пакета от помощи за Украйна – част от по-широк многогодишен бюджетен план – за да е сигурен, че Унгария ще получи средствата, които иска, от бюджета на ЕС.

 

 

„Винаги съм казвал, че ако някой иска да промени бюджета – а той го иска – то това е чудесна възможност за Унгария да даде ясно да се разбере, че трябва да получи това, което ѝ се полага. Не половината или една четвърт от него“, каза той.

 

 

 

 

Лидерите на ЕС прекратиха преговорите по финансовия пакет, за който се изисква единодушие, в ранните часове на петък сутринта и заявиха, че ще опитат отново през януари, като някои изразиха оптимизъм, че тогава ще може да се постигне споразумение.

Ако и тогава няма споразумение, държавите членки ще могат да предоставят помощ поотделно или да сключат отделни сделки.

 

 

 

Що се отнася до решението за съгласие за започване на преговори за членство с Украйна, приветствано от украинския президент Володимир Зеленски като победа за Украйна и Европа, Орбан подчерта, че преговорите ще бъдат много дълги – и Унгария все още може да блокира процеса по-късно.

 

 

 

„Това е лошо решение“, заяви унгарският лидер. „Унгария не носи никаква отговорност за това, ние можем да спрем този процес по-късно и ако е необходимо, ще дръпнем спирачките, а крайното решение ще бъде взето от унгарския парламент.“

 

 

 

Новината за финансирането удари горчива нотка за Украйна, идвайки само няколко часа след като лидерите се договориха да започнат преговори за членство.

 

 

Въпреки че членството вероятно ще отнеме много години, решението на срещата на върха в Брюксел приближава Украйна с една стъпка към дългосрочната ѝ стратегическа цел да се закрепи на Запад и да се освободи от орбитата на Русия.

 

 

 

Лидерите на ЕС трябваше да се съберат отново в петък, за да обсъдят други теми, включително войната между Израел и Хамас.

 

Факти бг

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024