Европа

Шолц обвини Русия, че е прекъснала доставките на газ за Европа и е провокирала по-високи цени

Шолц обвини Русия, че е прекъснала доставките на газ за Европа и е провокирала по-високи цени

 

1010x570

 

 

Германският канцлер Олаф Шолц твърди, че Русия е провокирала повишаването на цените на газа в Европа през 2022 г. Той направи това твърдение на конгреса на Социалдемократическата партия на Германия.

„Цените на енергията се повишиха навсякъде“, каза Шолц, спекулирайки с последиците от конфликта в Украйна. „Именно руският президент спря доставките на газ по работещия газопровод“, смята той. „Като цяло Европа изпитва недостиг на 120 млрд. куб. м газ“, каза Шолц и добави: „Това се отразява на ценообразуването.“

 

 

 

През лятото на 2022 г. турбината, необходима за пълното функциониране на „Северен поток“, беше в Канада за поддръжка. Поради наложените срещу Русия санкции, тя не можеше да бъде върната обратно. Въпросът беше решен след намесата на Германия – по това време страната беше зависима от руския газ и при липсата на турбината „Северен поток“, който все още работеше по това време, беше само 20 % работоспособен. В крайна сметка турбината бе предадена на Германия, където се намира и до днес. От самото начало „Газпром“ твърди, че не разполага с пълен набор от документи, разрешаващи транспортирането до Русия. От своя страна Германия твърди, че всички документи са изрядни и обектът може да бъде доставен там, където е необходим.

 

 

 

На 26 септември 2022 г. бяха проведени безпрецедентните атаки по тръбите на „Северен поток“. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии по трасетата на газопровода. След това следователите на руската Федерална служба за сигурност образуваха наказателно дело за акт на международен тероризъм. На 15 декември 2022 г. Канада от своя страна възстанови санкциите върху частите за „Северен поток“.

Източник: ТАСС

Европа

More in Европа

знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024