СВЯТ

Зеленски в Давос: Военното производство в света не стига за Украйна да издържи на войната с руската армия

Зеленски в Давос: Военното производство в света не стига за Украйна да издържи на войната с руската армия

зеленски - давос

 

 

В света няма достатъчно производство, което да задоволи нуждите на Украйна от снаряди и оръжия. Това е заявил президентът на страната Володимир Зеленски в речта си на Световния икономически форум в Давос. Извадки от речта му бяха разпространени от украинската агенция УНИАН и бяха цитирани от БГНЕС.

 

 

„Нямаме достатъчно от всичко. Не казвам, че ни дават всичко. Едни (оръжия) се дават или продават. Различно е. Искам да ви кажа за обема: в света днес няма достатъчно обем производство, например, както казах, артилерия, която ще бъде достатъчна на украинската армия да издържи войната с руската армия“, подчерта Зеленски.

 

 

В същото време президентът отбеляза, че Украйна е възобновила производството на съветски боеприпаси с калибър 122 и 125 мм. „Това достатъчно ли е? Не! Никак, по същите причини, поради които артилерията 155-и калибър не е достатъчна“, добави държавният глава.

 

 

Той обясни какво е необходимо, за да започне производство на артилерия 155-и калибър. „За да направите това, трябва да имате лиценз. От кого? Една от страните от НАТО, която има този лиценз. Украйна нямаше такъв. Ние прокарваме този процес от дълго време. Прокарахме го. И днес ние започваме да произвеждаме такъв снаряд“, каза Зеленски, цитиран от УНИАН.

 

 

Той констатира, че 1 милион дронове, които страната му планира да произведе тази година, няма да са достатъчни за Украйна.

 

 

„Няма днес такава система в света, че да може да се бори с всяка ракета, от конвенционална до балистична, с всеки удар на Руската федерация“, изтъкна Зеленски. Но похвали американските зенитно-ракетни системи „Пейтриът“, които определи като най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света.

 

 

„И руснаците са шокирани, и ще ви кажа честно, че нашите партньори са шокирани, че тази система наистина работи толкова добре. И сега се питаме един друг: защо Украйна не произвежда? Имаме споразумения. Ще го направим, когато получим лицензи, когато получим (разрешение) за съвместно производство и така нататък“, каза Зеленски.

 

 

По думите му, днес резервите от такива системи в света не са достатъчни, за да се прехвърлят повече на Украйна за нейната защита

 

Епицентър, БГНЕС

СВЯТ

More in СВЯТ

ezgif-1-28ae91703a

Дипломати от Г-7: Байдън е в най-лошото си състояние, срамно е / ВИДЕО

юни 15, 2024
960x540

Путин: Русия прави още едно мирно предложение на Киев. Условието е неутрален, извънблоков и безядрен статут на Украйна

юни 14, 2024
yens-stoltenberg_2_

Столтенберг: Други страни да последват Унгария и да не дават военна помощ на Украйна? Няма такава опасност!

юни 14, 2024
гуми

Ново 20 от ЕС: Всички гуми на колата с чипове!

юни 13, 2024
Image_17583285_40_0

„Алтернатива за Германия“ обяви Зеленски за „нелегитимен просяк“

юни 11, 2024
европарламент

Имаше ли „наказание“ на изборите за Европарламент

юни 10, 2024