СВЯТ

Зеленски обяви 6 области на Русия за „исторически населени с украинци“

Зеленски обяви 6 области на Русия за „исторически населени с украинци“

зеленскиimage

 

 

 

На 22 януари, по повод Деня на украинското единство, президентът на Украйна Володимир Зеленски записа видео съобщение. Изказвайки се от площад „Света София“ в Киев, Зеленски заяви, че е подписал указ за „Исторически населените с украинци територии на Руската федерация“, съобщава УНИАН.

 

 

„Това е завръщането на истината за историческото минало в името на украинското бъдеще“, обяви президентът.

 

 

 
Зеленски възложи на кабинета на министрите на Украйна да разработи с участието на международни експерти, представители на Световния конгрес на украинците, учени, обществеността и да представи на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна план за действие за запазване на националната идентичност на украинците в Руската федерация, включително на исторически обитавани от тях земи (в Кубан, Стародубщина, Северна и Източна Слобожанщина в рамките на съвременния Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска, Ростовска области на Руската федерация).

 

 

 

„Днес трябва да предприемем стъпки не само за укрепване на единството на Украйна и нашия народ, но и да действаме за единството на правата и свободите, истината за украинците, истината за нас и истината за нашата история. За тази цел днес подписах указа“, заявява президентът.

 

 
Както се посочва в указа на държавния глава № 17/2024 от 22 януари, Русия през вековете системно е извършвала и продължава да извършва действия, насочени към унищожаване на националната идентичност, потискане на украинците, нарушаване на техните права и свободи, включително на земите, исторически обитавани от тях в посочените области.

 

 

 
Правителството трябва да обмисли предприемането на редица стъпки.

 

 
По-специално, да работи по „въпроса за събиране и изучаване на факти и доказателства за престъпления, извършени срещу украинци, живеещи на териториите на Русия, политиката на насилствена русификация, политически репресии и депортации срещу украинци, възстановяване и опазване на историческата памет, включително създаване на център по тези проблеми“.

 

 

 
Освен това да се засили работата за противодействие на дезинформацията и пропагандата на Руската федерация относно историята и настоящето на украинците в Русия и всички поробени от нея народи, с участието на местни и чуждестранни учени, експерти, представители на украинската общественост в чужбина и организации, в подготовката и провеждането на събития, насочени към развенчаване на руските митове за Украйна.

 

 
Също така развивайте взаимодействието между украинците и поробените от Русия народи, заръча президентът.
 

 

 

 

В същото време да се осигури, заедно с Националната академия на науките на Украйна, подготовката и разпространението в Украйна и света на материали за повече от хилядолетната история на украинската държава, историческите връзки на земите, населени с етнически украинци, с украински национални държавни образувания в различни исторически периоди, както и да се включи в учебните програми и учебниците за образователните институции истинската история на етническите украинци на земите, исторически обитавани от тях в рамките на Руската федерация.

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

ukrainski-general-maior-mozhe-da-se-146

Украински генерал-майор: Май ще се наложи да се преговаря с Русия в някакъв момент

май 3, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024