ОБЩЕСТВО

МОН сезира ДАНС за покупката на „Школо.БГ“ от британска компания, има ли опасност за личните данни на ученици, учители и родители

МОН сезира ДАНС за покупката на „Школо.БГ“ от британска компания, има ли опасност за личните данни на ученици, учители и родители

школо

 

 

 

Министерството на образованието и науката сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за продажбата на най-голямата частна онлайн образователна платформа в България – „Школо.бг“ – на британска компания. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

 

 

 

„МОН не е било информирано по никакъв начин за продажбата на „Школо“ на чужда компания. След публикуване на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая“, гласи информацията.

 

 

 

Преди два дни от компанията съобщиха, че Джунипър Едюкейшън (Junip er Education), най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания, е обявил придобиването на „Школо ООД“. От българската компания посочиха, че работят с над 1700 образователни институции у нас.

 

 

 

МОН към момента няма договорни отношения с „Школо“, но много от българските училища са техен клиент, уточняват от министерството. „С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане незабавно да предостави цялата налична информация, а заедно с това са сезирани и компетентните органи“.

 

 

 

„Случаят е показателен, че е целесъобразно използването на услугата електронен дневник към държавната система – НЕИСПУО. Към момента над 830 образователни институции работят с нея“, подчертават от образователното министерство.

 

 

 

„Изобщо няма поле за притеснения, а за гордост. Това е шанс за България да си изгради добро име в Европа, дори в целия свят. Да се говори с добро за нея, за образователния софтуер“ – това твърди  съоснователят на „Школо“ ООД  Любомир Ваньов, цитиран от Оф нюз.

 

 

 

По негови думи няма място за притеснения относно неприкосновеността на личните данни данни на учениците. Всички договори за защита на личните данни с образователните институции остават в сила и компанията ще продължи да действа в съответствие с българското и европейското законодателство, увери той.

 

Източник: „Труд“

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024