Политика

Русия си иска всички задгранични имоти – от времето на империята досега. Има и в България

Русия си иска всички задгранични имоти – от времето на империята досега. Има и в България

 

ПУТИН5e_hlvkx2

 

 

Русия си търси всички задгранични имоти, дори тези от времето на Руската империя и СССР. Това стана ясно от указ, подписан от президента Владимир Путин.

 

 

 

Страната ще отпусне средства за издирване, регистриране и правна защита на имотите в чужди страни, пише руската информационна агенция ТАСС.

 

 

 

За целта ще бъде отпусната субсидия на Предприятието за управление на собствеността в чужбина. Така субсидия е отпусната за пръв път в Русия през 2015 г., но спряна през 6 години по-късно.

 

 

 

С настоящия президентски указ субсидиите се връщат и се назначава конкретно упълномощено предприятие.

 

 

С друг указ на държавния глава се отпуска субсидия на предприятието за възстановяване на разходите за поддръжка и експлоатация на федерални руски недвижими имоти в чужбина.

 

 

 

 

У нас също има такива имоти. Руската църква „Свети Николай Мирликийски“, която беше затворена през септември 2023 г. и отворена отново през ноември, е един от тези имоти.

 

 

Скандалът около затварянето и изгонването на свещениците в нея породи въпросът чия собственост е църквата.

 

 

 

Казусът се задълбочи, когато проверка в Агенцията по вписванията показа, че собствеността на сградата е спорна. В документи от Държавна агенция „Архиви“ пише, че земята, върху която е построена Руската църква, е дарена на Руското царско дипломатическо агентство от Общинския съвет на столицата през 1882 година. После е издаден и крепостен акт.

 

 

 

 

В началото на ноември стана ясно, че „битката“ за Руската църква ще се води в съда. При проверка на прокуратурата са открити важни документи, от които изобщо не можело да се направи извод, че храмът и земята под него са руски, каквито претенции има посолството. С нотариален акт от 23 юли 1997 г. то се признава за собственик на църквата и земята въз основа на дарение от Руското царско дипломатическо агентство.

 

 

 

Въпросният крепостен акт е издаден на 7 ноември 1898 г., за дарение на „едно празно градско място в София“ от Софийското градско общинско управление на дипломатическото агентство в България. В него е казано, че имотът се подарява за построяване на църква. Останалите документи по нотариалното дело са унищожени според информацията от Агенцията по вписванията. Нямало доказателства обаче, че посолството се явява правоприемник на дипломатическото агентство на Руската империя.

 

 

ТАСС, Гласове

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024