Европа

След 2 години война: Само 10% от европейците прогнозират победа на Украйна

След 2 години война: Само 10% от европейците прогнозират победа на Украйна

 

zx952y526_4395402

 

 

Според публикувано днес социологическо проучване, извършено в 12 държави от Европейския съюз, европейските граждани са песимистично настроени по отношение на шансовете на Украйна да спечели войната с Русия и смятат, че най-вероятният изход е постигане на споразумение между двете страни чрез преговори, предаде Франс прес.

Според проучването, проведено през януари за мозъчния тръст Европейски съвет за външни отношения, само 10% от анкетираните прогнозират украинска победа.

Около 20% от анкетираните очакват Русия да победи, а 37% смятат, че войната ще завърши с някаква форма на компромис между двете страни.

Най-оптимистично настроени относно шансовете на Украйна за победа са Полша, Швеция и Португалия, а най-песимистично – Гърция, Унгария и Италия.

Публикуването на това проучване съвпада с втората годишнина от руското нахлуване в Украйна, в момент, когато страната се бори срещу една Русия, окрилена от ерозията на западната подкрепа за Киев и перспективата за завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Около 31% от участниците в проучването смятат, че Европа трябва да помогне на Украйна да си върне окупираните от Русия територии, а 41% подкрепят идеята ЕС да подтикне Киев да преговаря за мирно споразумение с Москва.

Въпреки това 41% от анкетираните смятат, че ЕС трябва да увеличи или да запази подкрепата си за Украйна на сегашното равнище в случай на прекратяване на подкрепата от страна на САЩ при евентуален избор на Тръмп за президент.

Мнозинството от европейците (56%) биха били разочаровани от избора на Доналд Тръмп, а 43% преценяват, че това би направило победата на Украйна по-малко вероятна.

В проучването са анкетирани около 17 000 души в Австрия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, посочва АФП.

 

Източник dir.bg

Европа

More in Европа

евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024