ОБЩЕСТВО

Собствениците на жилища не знаят за новата такса от 1 януари

Собствениците на жилища не знаят за новата такса от 1 януари

big_big_137b

 

 

Собствениците на необитаеми жилища започват да плащат за поддръжка на общите части на етажната собственост в размера, който е определен за един ползвател. Това предвижда промяна в закона за управление на етажната собственост, която влезе в сила от началото на тази година, пише БГНЕС.

 

По закон разходите за управление и поддържане на общите части се разпределят по равно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства, независимо от етажа, на който живеят.

 

 

Според промените в закона обаче, за самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, тези разходи вече се заплащат в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател.

 

 

 

Досега собствениците на необитаеми жилища в етажната собственост са били освободени от такса за управление и поддръжка, коментира от домоуправител от Русе.

 

 

Според него тази промяна води до справедливо разпределение на сумата за поддръжка, предвид това, че около 30% от жилищата са необитаеми.

 

 

Като дългогодишен домоуправител Цветелин Цонев припомня, че сред другите промени в закона, влезли в сила още през септември миналата година, които много улесняват работата им, е намаляването на кворума за вземане на решения от 67% на 50%.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Въпреки антируската пропаганда: България най-много харесва Владимир Путин от страните в ЕС, според проучване на Ipsos

април 5, 2024
Асен Василев-6

Радев поиска от служебния кабинет да направи ревизия на финансите на Асен Василев

април 5, 2024
банкова

Прокуратурата повдига обвинение за организирана престъпна група в Агенция „Митници“

април 4, 2024
zhivko-kotsev-1

ДАНС е обискирал дома на главния секретар на МВР Живко Коцев. За да не го арестуват, той се е съгласил да стане свидетел по делото за контрабанда

април 4, 2024
big_2217

МФ с изненадваща прогноза: Влизането ни в еврозоната ще доведе до забавен растеж на доходите и икономиката

април 3, 2024
Image_17554307_40_0

С поредна комисия парламентът ще разследва корупцията в митниците и ролята на Асен Василев в тях

април 3, 2024