Криминално

Цяла нощ МВР търси кой уби Мартин Нотариуса, майката и децата му наблюдавали разстрела

Цяла нощ МВР търси кой уби Мартин Нотариуса, майката и децата му наблюдавали разстрела

мартин

 

 

Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, беше застрелян около 19:40 часа снощи в района на „Горна баня“. Той е бил прострелян в главата. На място са били и майката на убития, а също и децата му – на 4 години и бебе. Според неофициална информация до местопрестъплението е открита гилза.

 

 

 

„Все още не ясно с колко изстрела е неутрализирана жертвата. Откриването на гилза е добро начало. Разследването вероятно ще тръгне от балистичните експертизи, които ще бъдат проведени“, каза пред бТВ Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академията на МВР.

 

 

„Мартин Божанов всъщност не е нотариус. Така е известен в неговите среди. Той се е занимавал със съмнителни сделки. Има съмнения за изнудване и имотни измами. Проверяват се сигнали за заплахи срещу магистрати. Хора, които водят такъв начин на живот, винаги са пред риск да пострадат те или техни близки“, добави той.

 

 

 

За вечерта на 31 януари беше планирано мащабно полицейско учение в центъра на София. След убийството на Божанов то беше отменено, а полицаи започнаха масови проверки на автомобилите в София. За издирването се използваха и кучета.

 

 

 

От МВР заявиха на брифинг, че цяла нощ екипите са работили на място, за да събират доказателства.

 

 

 

„Напълно възможно е информацията за мащабното учение на полицейски сили да е мотивирало някой, който отдавна замисля това престъпление, да използва този момент, за да го реализира“, посочи Милен Иванов.

 

 

 

Камерите в комплекса не са засекли убиеца му. Това показва първият оглед на записите от тях.

 

 

„Щом тече разследване, са иззети всички видеозаписи. Мястото е доста посещавано. Вероятно ще има очевидци и свидетели. Органите ще направят версии на базата на информацията“, каза още бившият ректор на Академията на МВР.

 

 

 

„Покушението е било предварително подготвено. Извършена е наблюдение на лицето. Убийството е хладнокръвно пред близките, което означава, че не извършителят не се е притеснявал, че ще бъде видян“, обясни криминалистът Иван Савов за убийството на Мартин Божанов – Прокурора.

 

 

 

Убиецът е бил добър стрелец – Нотариуса е ликвидиран до колата си, която не е засегната от изстрелите.

 

 

 

„Убийството е с малокалибрен пистолет. Той се използва при подобни престъпление, тъй като куршумът се деформира при попадане в тялото на жертвата, което прави балистичната експертиза трудна. Шумът е минимален. Хора, които са на 50 метра около мястото, дори не биха могли да чуят изстрела. Намерената гилза е добра новина, но не означава на 100%, че ще бъде намерено оръжието, тъй като е възможно да не е регистрирано“, допълни той.

 

 

 

„Мястото е такова, че е близо до града, но и до Витоша. Аз, ако се поставя на мястото на извършителя, бих се изнесъл към Владая и Перник. Към място, където полицейското присъствие е слабо. Убийството е станало в тъмната част на денонощието. Смятам, че извършителят е имал предварително подготвен маршрут и той се е възползвал. Това не означава, че няма да бъде заловен. Има десетки камери в района“, каза още Савов.

 

 

 

„Този човек ми е познат отпреди 15 години, когато имахме няколко случая на имотни измами в районното управление, в което работех. Прибирали сме го за разпити. Той нито е нотариус, нито адвокат. Той е поредният посредник между тъмната страна на обществото ни и магистратите. Влиятелен е, доколкото добре знае на кой колко пари трябва да се дадат, за да се свърши мръсна работа“, коментира криминалистът.

 

 

 

„Пари се дават във всяка система. Дали става въпрос за МВР, за магистрати, за истински нотариус или съдия изпълнител. Лицето е достатъчно обиграно и има традиция в дейността си. Познат е в подземните среди. Това затруднява търсенето на поръчителя и конкретния мотив. Такива хора имат стотици прояви. Другата версия е, че той е станал неудобен. Правейки подобни неща, такива хора знаят много тайни. В някакъв момент на времето се стига до желание да ги отстранят. Тези хора не си правят илюзии, че ще умрат от старост“, допълни още Савов.

 

 

Криминално

More in Криминално

bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024
big_phps45

Горещи новини за изчезналата 17 г. Ивана, появи се следа в…

февруари 27, 2024
big_4

Ексклузивна новина за изчезналата Ивана, ето какво намериха на Е-79, преди тунела край Дупница

февруари 24, 2024