СВЯТ

Кремъл: Конфликтът НАТО-Русия е неизбежен, ако в Украйна бъдат изпратени западни войски

Кремъл: Конфликтът НАТО-Русия е неизбежен, ако в Украйна бъдат изпратени западни войски

 

кремъл8c699751a08737348cd786e471f5fdd6

 

Пряк военен конфликт между НАТО и Руската федерация ще бъде неизбежен, ако западни войски бъдат изпратени в Украйна, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

 

 

„В този случай трябва да говорим не за вероятност, а за неизбежност и така го оценяваме“, каза той в отговор на въпрос как Кремъл оценява рисковете от ескалация и вероятността от пряк конфликт между НАТО и Руската федерация в случай на изпращане на западни войски в Украйна.

 

 

 

Песков добави, че страните от НАТО „също трябва да оценят“ последствията от подобни действия и да са наясно с това. „И да си зададат въпроса дали това отговаря на техните интереси и най-вече на интересите на гражданите на техните страни“, завърши Песков.

 

 

Като цяло, каза говорителят на Кремъл, „самият факт на обсъждане на възможността за изпращане на определени контингенти в Украйна от страните на НАТО, разбира се, е много важен, (това е) нов елемент“. „Всички останали елементи от речта на френския президент вече бяха изразени по един или друг начин и взети под внимание. Добре ни е известна позицията на г-н Макрон относно необходимостта от нанасяне на стратегическо поражение на Русия“, добави Песков.

 

 

 

„Ние също така отчетохме, че има много богат набор от мнения по този въпрос. Всъщност няма консенсус. Редица страни, участващи в събитието, което се проведе в Париж, запазват доста трезва преценка за потенциалните опасности от подобно действие и потенциалната опасност от пряко участие в горещ конфликт, участие вече на бойното поле. Това, разбира се, абсолютно не е в интерес на тези страни, те трябва да го осъзнават“, обобщи прессекретарят на руския президент.

 

 

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера на пресконференция след среща на европейските лидери, че няма консенсус относно официалното изпращане на сухопътни войски в Украйна, но не изключи такава възможност в бъдеще. Той добави, че западните страни „възнамеряват да направят всичко необходимо, за да попречат на Русия“ да вземе надмощие в конфликта. Срещата в Елисейския дворец се състоя в Париж на 26 февруари.

 

 

 

На конференцията присъстваха германският канцлер Олаф Шолц, полският президент Анджей Дуда и министър-председатели на около 20 страни от ЕС. Съединените щати бяха представени на срещата от помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън, а Обединеното кралство беше представено от външния министър Дейвид Камерън.

 

Гласове, ТАСС

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570

„Уолстрийт джърнъл“: Според спецслужбите на САЩ Путин не е замесен в смъртта на Навални

април 27, 2024
Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024