Политика

Радев за сглобката: Това, че си на власт, не значи, че може да погазваш дори самата Конституция

Радев за сглобката: Това, че си на власт, не значи, че може да погазваш дори самата Конституция

 

радев

 

 

 

Народното събрание е върховният орган в една парламентарна република, но това, че си на власт и имаш мнозинство не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш всякакви правила, дори и самата Конституция.

 

 

Това коментира президентът Румен Радев по повод наложеното от него вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор.

 

Румен Радев участва в ритуал по повод Трифон Зарезан в Монтанско.

 

 

От тук насетне всяко безпринципно мнозинство и всяка паянтова сглобка може да променя и да прекроява основния закон спрямо своите зависимости и интереси. Затова с моето вето все пак давам шанс на мнозинството да покаже, че може да работи без да погазва основополагащи принципи на законотворчеството, добави държавният глава.

 

 

 

„Вече става все по-видно, че истинската цел на промяната на Конституцията не е била правосъдната реформа, а овладяването на цялата власт”, каза Радев.

 

 

 

„Някои хора още ги боли, че по време на служебните правителства назначени от мен не можеха да си разиграват схемите. Тогава не се допускаха крупни злоупотреби каквито сме свикнали да гледаме по времето на други правителства“, заяви Румен Радев.

 

 

 

„Проблемът е, че няма никакво значение кои ще са министрите, при положение, че властта обслужва всякакви други интереси, но не и властта на българските граждани. Ние така и не разбрахме на кого е министърът на вътрешните работи? Всеки отрича и казва – не е мой, не е мой. Нали те ги назначават тези хора? Нека да застанат ясно кой министър на кой е и кой носи отговорност. Ние в момента имаме проблем с отговорността в управлението“, продължи държавният глава.

 

 

 

Той коментира и предстоящата ротация във властта. „Това не е ротация. Това е подаване на оставка на цялото правителството заедно с министър-председателя. Оттам нататък цялата процедура се задвижва наново”, припомни президентът Радев.

 

 

 

Държавният глава отговори на въпрос готова ли е президентската институция за предсрочни избори, като каза, че президентската институция е винаги готова за предсрочни избори, както и за връчване на мандат за съставяне на правителство.

 

 

Политика

More in Политика

c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024