Политика

Благодарение на Терзиев София има зам.-кмет по правните въпроси без да си е взел изпита по право. Не е виц!

Благодарение на Терзиев София има зам.-кмет по правните въпроси без да си е взел изпита по право. Не е виц!

 

phpcbnoxp_559x345

 

За първи път в историята на София имаме заместник-кмет по правни въпроси, който няма юридическа правоспособност, твърди доскорошният председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

 

 

 

Става въпрос за назначения през декември за заместник-кмет Никола Лютов. Според официалната страница на общината той се дипломира като бакалавър по специалност „Право“ в Лондон, специализира „Международно бизнес право“ в Атина и завършва магистратура по „Финансово право“ в Чикаго с фокус върху корпоративна и банкова несъстоятелност и преструктуриране.

 

 

Съгласно чл. 294 от Закона за съдебната власт обаче „Завършилите висше образование по специалността „Право“ придобиват юридическа правоспособност след 6-месечен стаж като стажант-юристи и полагане на изпит“. От справка в публичните регистри се вижда, че Никола Лютов не отговаря на това изискване на закона, пише Георги Георгиев във Фейсбук.

 

 

 

На човешки език обяснено – началникът на всички юристи в най-голямата община в България, който отговаря за спазването на закона и контролира договори за милиарди, не си е взел изпита в Министерството на правосъдието, обяснява Георгиев и предлага на Лютов да го опровергае, ако това не е истина.

 

 

 

Георгиев твърди още, че в столичната община е започнала чистка на юристи. На тях им се предлага да напуснат постовете си по взаимно съгласие. Това било съгласувано с новоизбрания председател на СОС Цветомир Петров с обяснението, че те са „хора на Георгиев“. За разлика от Лютов обаче те са си взели изпита, а истинската причина за гоненето им е, че са  по-компетентни от новия си шеф, коментира Георги Георгиев.

 

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024