Европа

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

урсула

 

 

Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят начини за радикално увеличаване на военната и финансовата подкрепа за Украйна на фона на призивите към държавите членки да поставят икономиките си „на военна основа“, информира в. „Гардиън“.

 

 

Подхранвана от това, което един дипломат определи като ново „чувство за спешност и непосредственост“ във връзка с войната в Украйна, реториката по отношение на Москва значително се изостри през последните няколко дни.

 

 

 

Днес се очаква премиерите да разгледат и спорните планове за конфискуване на милиарди евро лихви от замразени руски активи и използване на по-голямата част от парите като помощи за Украйна.

 

 

 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, заяви в писмо до лидерите преди срещата на върха:

 

 

 

„Сега, когато сме изправени пред най-голямата заплаха за сигурността след Втората световна война, е крайно време да предприемем радикални и конкретни стъпки, за да бъдем готови за отбрана и да поставим икономиката на ЕС на военна основа.“

 

 

 

Подобни формулировки отразяват нарастващото осъзнаване, че ЕС трябва да засили кампанията си, за да помогне на Украйна да спечели войната и да осигури дългосрочната си отбранителна способност. Но също така Брюксел има за цел да подготви европейската общественост за големи финансови изисквания в областта на отбраната, включително съвместно закупуване на оръжия.

 

 

Предупреждавайки, че европейците „са изправени пред ключов момент“, Мишел заяви, че основната задача пред лидерите на ЕС е „бързото предоставяне на военна помощ на Украйна“, за да се надгради неотдавнашната инициатива на Чехия, която само за три седмици успя да осигури 300 000 артилерийски снаряда на външните пазари.

 

 

 

Голямо внимание на срещата на ЕС ще бъде отделено на реакцията на унгарския премиер Виктор Орбан, който поддържа по-тесни връзки с Москва от останалите лидери на ЕС и се противопоставя на изпращането на оръжия в Украйна, отбелязва в. „Индипендънт“, цитиран от БТА.

 

 

 

Предложението повдига въпроси и пред неутрални или военно необвързани държави като Малта, Австрия и Ирландия.

 

 

 

На срещата на върха не се очаква окончателно решение, но лидерите ще посочат как ЕС да процедира по отношение на предложенията.

 

 

В проекта за декларация от срещата на върха се казва, че лидерите „разглеждат напредъка“ по използването на лихвите от замразените руски активи „в полза на Украйна, включително евентуално за финансиране на военна подкрепа“, и се обръщат към органите на ЕС с молба „да продължат работата“.

 

 

 

Документът приканва длъжностните лица да разгледат плана на Европейската комисия за стимулиране на европейската оръжейна промишленост чрез насърчаване на страните от ЕС да купуват европейски оръжия и да се обединяват в съвместни проекти.

 

 

Очаква се лидерите да обсъдят сложния въпрос как да бъдат финансирани по-големите разходи за отбрана.

 

 

 

Необходимостта от спешни решения по тези въпроси от ЕС беше потвърдена от извършената тази сутрин атака с руски ракети срещу столицата на Украйна Киев, отбелязва „Индипендънт“, цитирайки информация за случващото се на кмета Виталий Кличко в приложението за съобщения „Tелеграм“. При нападението има ранени. В резултат на действията на ПВО отломки от ракети са паднали в различни части на столицата и са довели до множество пожари, добави той.

 

 

 

Нападението срещу Киев идва ден след като руска ракета удари индустриална зона в северния украински град Харков, убивайки петима души, припомня „Индипендънт“. 27-те национални лидери на блока, към които чрез видео връзка ще се присъедини украинският президент Володимир Зеленски, ще обсъдят също така как Европа може да направи повече, за да се защити и да стимулира оръжейната си индустрия, отразявайки опасенията, че САЩ може да не са толкова твърд защитник на Европа в бъдеще.

 

 

„Политико“ информира за друг аспект на подобряване отбранителните способности на Европа. Френското правителство настоява Европейският съюз да емитира съвместен дълг, пише изданието, за да могат да се плащат увеличените военни разходи, и представя тази радикална идея на европейските си колеги, гласи поверително писмо, видяно от „Политико“.

 

 

 

В дипломатическа нота, която вероятно ще предизвика ожесточена съпротива в някои столици, особено в Берлин, Франция заявява, че ЕС трябва да „компенсира десетилетията на недостатъчни инвестиции в своята отбрана и отбранителна индустрия“.

 

 

 

Писмото с дата 14 март е изпратено до няколко външни министерства. Париж иска още държави да се присъединят към него, преди да изпрати официална версия до висшия дипломат на ЕС Жозеп Борел. Преди това писмото може да се промени.

 

 

 

Войната в Украйна и повишеното напрежение в други горещи точки на света, съчетани с перспективата за завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, изостриха вниманието към въпросите на отбраната в Европа, която изостава от САЩ по отношение на военните разходи.

 

 

 

В писмото Франция изброява начините, по които ЕС трябва да увеличи финансирането, включително чрез емитиране на съвместен дълг – отзвук от спорния инструмент, който използва за финансиране на програмите си за възстановяване след пандемията от КОВИД-19 и който според няколко от водещите фигури в блока ще бъде еднократен.

 

 

 

Франция предлага също така използването на печалбите, генерирани от замразените руски активи, даването на възможност на Европейската инвестиционна банка да отпуска заеми за проекти в областта на отбраната и „мобилизирането на частни спестявания чрез по-нататъшно развитие на съюза на капиталовите пазари на ЕС“, посочва „Политико“.

 

 

 

Подложен на огромен натиск да осигури милиарди долари за подпомагане на украинската армия и за попълване на намаляващите арсенали на своите членове, Европейският съюз заяви, че е разработил законен начин за използване на замразени руски активи за подпомагане на въоръжаването на Украйна, като същевременно обмисля и други механизми за подпомагане на отбранителната си индустрия, пише в. „Ню Йорк таймс“.

 

 

 

Развитието на събитията е на важен етап, тъй като финансирането на Украйна от страна на САЩ остава блокирано в Конгреса, а отбраната на Украйна се свива, тъй като недостигът на боеприпаси, артилерийски снаряди и ракети налага използването на ограничени количества на бойното поле, посочва вестникът.

 

 

Въпреки че Европейският съюз търси различни начини за осигуряване на парични средства за закупуване на отбранителни продукти, всички те срещат пречки.

 

 

 

Целта „Русия да плати“ за украинския арсенал и за възстановяването му е популярен лозунг сред съюзниците, но превръщането му в реална политика се оказва трудно, главно поради правни проблеми, свързани с ликвидирането на замразените по силата на санкциите руски държавни активи, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

 

 

 

Планът, който трябва да бъде одобрен от лидерите на ЕС на срещата в Брюксел днес, може да предостави на Украйна до 3 милиарда евро годишно или до 15 млрд. евро в периода 2023-2027 г., в зависимост от пазарните условия. Първото плащане към Киев може да бъде извършено още през юли, заяви вчера комисията.

 

 

Източник: OFFNews.bg

Европа

More in Европа

фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024