Европа

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

 

Image_17388245_40_0

 

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди, че Европа не трябва да бъде „слаба“, защото войната на Русия може да не остане само в границите на Украйна и може да ескалира, предадоха Франс прес и Ройтерс.

 

 

Той заяви още, че ако Русия спечели войната срещу Украйна, авторитетът на Европа „ще бъде сведен до нула“.

 

 

В интервю, което даде снощи за френските телевизии „Франс 2“ и Те Еф 1, Макрон изтъкна, че войната е „екзистенциална за нашата Европа и за Франция“. „Никога няма да поведем офанзива, никога няма да поемем инициативата“, увери в същото време той.

Макрон говори по темата, след като миналия месец спомена възможността западни държави да изпратят войници в Украйна. Идеята му бе посрещната хладно от съюзниците, включително от Съединените щати, които я отхвърлиха.

 

 

„Ако ситуацията се влоши“ в Украйна, „трябва да сме готови и ще бъдем готови да вземем необходимите решения, така че Русия никога да не спечели“, призова в интервюто френският президент.

 

 

 

Той подчерта, че сигурността на французите минава през „поражението на Русия“ във войната.

 

Онези, които поставят „ограничения“ за подкрепата за Украйна, „избират поражението“, предупреди Макрон.

 

 

„Ако войната се разрасне, виновна ще бъде Русия. Ако решим да бъдем слаби, ако сега решим, че няма да отговорим, значи вече сме избрали поражението. А аз не искам това“, продължи френският държавен глава.

 

 

 

 

Той посочи, че Европа трябва да очертае „червени линии“, които да накарат Кремъл да се почувства слаб. „Искам Русия да спре тази война, да се изтегли от позициите си и да позволи там да се настани мирът. Няма да правя някого наясно с моите планове, след като той не ме осветлява за неговите“, добави Макрон, като добави, че Париж не е във война с Москва.

 

 

 

 

„Режимът в Кремъл е враг“, обяви президентът на Франция, като в същото време не нарече враг Русия. Той подчерта, че Украйна е в „трудна“ ситуация на бойното поле и се нуждае от възможно най-силната подкрепа от страна на съюзниците си. „Мирът не значи капитулация на Украйна“, отбеляза Макрон.

 

 

 

Според него един ден ще настъпи часът за мирни преговори с руския президент, „който и да е той“.

 

 

 

Ройтерс обръща внимание на факта, че за първи път Макрон допуска вероятността Владимир Путин да не е президент на Русия в бъдеще. Държавният глава на Франция каза още, че не е отменил посещение в Киев от съображения за сигурност. „Така казват руснаците. Не бива да им вярвате“, отбеляза Макрон.

 

 

Миналия месец френският президент подписа в Елисейския дворец в Париж с украинския си колега Володимир Зеленски двустранно споразумение в областта на сигурността.

 

 

Макрон изрази „дълбокото си несъгласие“ с лидерите на опозицията по този въпрос. Във вторник френското Национално събрание подкрепи с голямо мнозинство споразумението за сигурност между Париж и Киев, въпреки че крайната десница се въздържа при гласуването, а опозицията на радикалната левица и комунистите гласува „против“.

 

 

 

„В тези времена да се въздържиш или да гласуваш против помощ за Украйна значи да не избереш мира, а поражението. Различно е“, каза Макрон.

 

Епицентър

Европа

More in Европа

фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024