Политика

Нивото на бедност в Русия е на исторически минимум. В България бедните са два пъти повече

Нивото на бедност в Русия е на исторически минимум. В България бедните са два пъти повече

 

1010x570 (2)

 

 

Нивото на бедност в Русия в края на 2023 г. достигна исторически минимум, намалявайки от 9,8% на 9,3% от населението на страната, според данни на Росстат, цитирани от „Комерсант“. Според статистиката сега 13,5 милиона от 146 милиона руснаци могат да бъдат класифицирани като бедни. 800 000 души са напуснали категорията “ бедни“ в Руската федерация през последната година, според Россат.

 

 

 

За да изчисли броя на бедните хора, Росстат използва показателя за цената на потребителската кошница на човек за четвъртото тримесечие на 2020 г., като взема предвид натрупаната инфлация. През 2023 г. тази сума се равнява средно на 14,3 хиляди рубли на месец.

 

 

 

Доц. Сарийски: Бедните в Русия и България има сходен стандарт, но у нас са двойно повече

 

 

 

14 хил. рубли са около 300 лв. по днешен курс. За сравнение прагът на бедност в България е 526 лв., коментира икономическият анализатор доц. Григор Сарийски. Когато се прави сравнение обаче, трябва да се отчете също и че основните разходи (горива, комунални услуги и храна) там са по-евтини, отколкото у нас.

 

 

 

Например, литър бензин в Русия е 55.21 рубли, което е приблизително 1 лв. Цената на млякото е приблизително 100 рубли или под 2 лв. 1 kWh за домакинство струва 5.380 рубли или 0,1 лв. У нас средната цена е 0,247.

 

 

 

Като се приспаднат основните разходи (за ток, храна, вода, бензин и др.), в България и Русия остава приблизително еднакъв разполагаем доход. Т.е. бедните тук и там имат сходен стандарт на живот, но у нас бедните са двукратно повече (като дял от населението). Докато в Русия нивото на бедността е 9,3%, в България е над 20%, обобщи доц. Сарийски.

 

 

 

Какво е обяснението?

 

 

 

Според експерти основните двигатели на спада на броя на хората с доходи под жизнения минимум през 2023 г. са били увеличението на заплатите в условията на недостиг на персонал и увеличените плащания към семействата с деца, коментира „Комерсант“.

 

 

 

Според доц. Григор Сарийски възможната причина е, че след началото на войната и заради санкциите Русия засили местното производство. Това важи особено за военната индустрия. В статия от септември New York Times цитира представител на естонското министерство на отбраната, който твърди че разликата между руското производство на муниции и това на колективния запад е седемкратна, припомни доц. Сарийски. Според изявление на Сергей Шойгу, цитирано от ТАСС, от февруари 2022 г. досега производството на танкове в Русия е увеличено с 5,6 пъти, на бойни машини на пехотата – 3,6 пъти, на бронетранспортьори – 3,5 пъти, на безпилотни летателни апарати – 16,8 пъти, и на артилерийски боеприпаси – 17,5 пъти.

 

 

 

Кралският институт на обединените служби за изследвания в областта на отбраната и сигурността посочва че ситуацията с военните доставки на Русия непрекъснато се подобрява. От около 40 ракети с голям обсег на месец в началото на войната, сега Русия произвежда повече от 100 на месец, цитира данните доц. Сарийски.

 

 

 

Производството на артилерийски боеприпаси почти се е удвоило и наскоро е допълнено от над 1 милион снаряда и стотици гаубици от Северна Корея. Фабрики бяха създадени в Иран, за да добавят устойчивост и допълнителен капацитет към превъоръжаването на Русия. Руското правителство обяви планове за увеличение на разходите за отбрана с над 2/3, до около 6,5% от БВП през следващата година, докато Европа не успя да направи необходимите инвестиции в увеличен промишлен производствен капацитет и разходи за отбрана.

 

 

 

Най-очевидният пример е Германия, която пое ангажимент да похарчи 2% от БВП за отбрана до 2024 г. (в допълнение към еднократната инвестиция от 100 милиарда евро за възстановяване на способностите на Бундесвера), но действително изразходваните от фонда средства до средата на 2023 г. са едва 1,5 милиарда евро, а бюджетът за отбрана през 2023 г. всъщност леко намаля в сравнение с 2022 г. Разходите за отбраната на Обединеното кралство след тяхната актуализация са вече с £16,9 милиарда по-малко.

 

 

Източник: obektivno.bg

Политика

More in Политика

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024